PRÒXIM ORIENT
Internacional 29/03/2020

Acord a Israel per a un govern d'alternança entre Netanyahu i Gantz

El primer ministre repetirà en el càrrec fins al 2021 i després el govern serà per al número 2

Eugeni García Gascón
3 min
Netanyahu i Gantz s'encaixen les mans per celebrar el govern d'unitat

JerusalemPacte a Israel per tancar la crisi política oberta fa un any i que ha obligat a fer tres eleccions per mirar de superar el bloqueig. El primer ministre i líder del Likud, Benjamin Netanyahu, i el líder de la coalició Blau i Blanc, Benny Gantz, han acordat la distribució de la major part de les carteres en el govern d'unitat i rotació que inicialment presidirà Netanyahu i després, al cap de divuit mesos, l'octubre del 2021, Gantz. La negociació continua aquest diumenge per lligar aspectes que no s'han tancat en la reunió de vuit hores de dissabte a la nit i que ha acabat entrada la matinada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els objectius de la nova coalició van més enllà de l'emergència per la pandèmia del coronavirus, que fins ara ha causat 15 morts a Israel. Els dos líders preveuen allargar el mandat durant tota, o quasi tota, la legislatura, després de tres eleccions consecutives i més d'un any de govern provisional. Netanyahu, que aviat haurà de fer front a un judici per corrupció, ha acceptat que el titular de Justícia pertanyi al partit de Gantz, Resiliència per Israel, que forma part de Blau i Blanc. Un ministre del partit de Gantz probablement frenarà els enfrontaments diaris que l'actual ministre del Likud, Amir Ohana, ha mantingut amb la magistratura i en especial els jutges del Tribunal Suprem, que han enverinat l'ambient entre el govern i la judicatura al servei dels interessos personals de Netanyahu. Però també està clar que el futur titular de Justícia no impulsarà més del compte el judici de Netanyahu.

En relació amb aquest punt, els dos polítics han pactat modificar la llei perquè Netanyahu pugui servir com a vicepresident del govern a partir de l'octubre del 2021. L'actual llei prohibeix expressament que un imputat per corrupció ocupi una cartera ministerial, tot i que això no afecta el càrrec de primer ministre i, a més, el canvi ad hoc introduït ara exclourà de la restricció també el nou càrrec de vice primer ministre. Gantz ha incomplert així una de les seves grans promeses electorals, la de no pactar amb Netanyahu, que amb 14 anys al poder ha batut tots els rècords a Israel.

Cartera devaluada

Gantz serà ara el nou ministre d'Exteriors, malgrat que el càrrec no li feia molta gràcia per diverses raons. En realitat es tracta d'una cartera molt depauperada, perquè Netanyahu porta personalment les relacions amb els Estats Units i amb la resta del món i, a més, les relacions amb Europa tenen una importància secundària i molt relativa, perquè Israel no té gens d'interès en els galimaties europeus.

De Defensa se n'encarregarà l'exgeneral Gabi Ashkenazi, el principal soci de Gantz. Les dues parts han acordat que no podran vetar els candidats per ocupar les carteres de Justícia ni de Seguretat Interior, que seran per al Likud. Alguns analistes indiquen que aquesta decisió es pren de cara a la galeria i que la realitat és que hi haurà un acord previ entre Netanyahu i Gantz especialment en el sensible cas de Justícia.

Un càrrec que ha sigut molt disputat és el de president de la Knesset, el Parlament israelià. Gantz volia que fos un diputat del seu partit, mentre que Netanyahu s'inclinava per la repetició de Yuli Edelstein, que justament aquesta passada setmana va ser expulsat del càrrec arran d'un conflicte amb el Suprem. Finalment s'ha acordat que sigui un polític del Likud que compti amb el vistiplau de Gantz.

Tant Blau i Blanc, una coalició que tindrà aproximadament 15 escons a la cambra, com el bloc de la dreta ultranacionalista i ultraortodoxa, que té 55 escons, tindran el mateix nombre de ministres, una distribució que pot semblar injusta a primer cop d'ull però que és necessària per a Netanyahu per mantenir-se al poder.

Distribució pactada

Dins del bloc, Netanyahu ha estipulat que cada partit tindrà un ministeri per cada quatre diputats que aporti al bloc. I dins de cada partit hi ha un munt de polítics que aspiren a convertir-se en ministres, però el fet que no hi haurà prou llocs per a tothom és evident. Alguns candidats hauran de conformar-se amb càrrecs de segona fila o amb ambaixades a l'estranger.

S'espera que el nou executiu estigui format per 30 ministres, sis més dels actuals. Està previst que Resiliència tingui Economia, Comunicació, Cultura i Esports, Treball i Benestar, Immigració i Absorció, Ciència, Turisme, Agricultura, Igualtat Social, Qüestions Estratègiques i Diàspora. El bloc del Likud tindrà Transports, Educació, Salut, Interior, Desenvolupament del Nègueb i Galilea, Energia, Protecció Ambiental, Habitatge, Religions, Intel·ligència, Cooperació Regional i Jerusalem.

Dins del partit laborista (amb 3 escons) estan lluitant un corrent que vol incorporar-se a la coalició de govern, encapçalada per Amir Peretz, i un corrent alternatiu que advoca per quedar-se a l'oposició perquè considera que Netanyahu és un perill per a la democràcia i que fins i tot és més perillós que la pandèmia del coronavirus.

stats