Internacional 03/03/2020

L'ombra de la presó amenaça Netanyahu

Una ONG israeliana ha presentat una demanda als jutjats per evitar que pugui formar govern

Eugeni García Gascón
1 min
Netanyahu besant la seva esposa Sara, en la nit electoral

JerusalemLa victòria electoral de Benjamin Netanyahu en els comicis de dilluns han obert a Israel una discussió sobre la possibilitat que el primer ministre no pugui eludir el judici per tres casos de corrupció. Una ONG israeliana ha presentat davant dels tribunals una petició perquè se li prohibeixi formar govern. La petició servirà per posar un altre cop Netanyahu al punt de mira dels jutges i els jutges al punt de mira de Netanyahu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El judici ha de començar el 17 de març a Jerusalem, però alguns juristes han suggerit que el més probable és que Netanyahu demani un ajornament. La durada del judici és un enigma perquè els advocats del primer ministre podrien allargar quasi indefinidament els procediments en funció dels seus interessos.

Sense immunitat

Un cop va renunciar al procés d'immunitat a la Knesset, Netanyahu només té una possibilitat d'evitar el judici: que s'aprovi una llei bàsica retroactiva al Parlament que li doni immunitat mentre sigui primer ministre. El problema d'aquesta via és que el bloc de la dreta no ha aconseguit majoria a la Knesset i per tant una iniciativa semblant no té prou suport per prosperar.

En qualsevol cas, la possibilitat que Netanyahu vagi a la presó no és escabellada. De moment, el primer ministre està portant a terme una campanya de desprestigi i erosió del sistema judicial. Dilluns a la nit els seguidors del Likud que van celebrar la victòria electoral amb Netanyahu van cridar consignes contra l'advocat de l'estat Avichai Mandelblit, un funcionari que va ser molt elogiat per Netanyahu fins que va recomanar la seva imputació.

stats