POLÍTICA EUROPEA
Internacional 01/02/2014

Nick Witney: "La UE ha de deixar de pensar que el món gira al seu voltant"

i
Marc Vidal
2 min

L'ideal d'Europa naufraga i la veu única davant del món és cacofònica. La política exterior europea brilla per la seva absència i el projecte d'un exèrcit comú dorm el son del just. L'exdirector de l'Agència de Seguretat Europea, Nick Witney, és una de les veus més autoritzades -i crítiques- sobre la qüestió. I apel·la a l'ambició per retornar a Europa el rol d'actor mundial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ideal d'Europa pateix i el d'una defensa europea encara més…

La crisi acapara l'atenció dels líders polítics i el sentiment de solidaritat a Europa se'n ressent ara que, per muntar una política exterior i de defensa comuna, la confiança és bàsica. Hi ha una diversitat d'opinions que s'agreuja ara que som 28 estats.

¿No hi ha voluntat de construir una política exterior comuna?

Als líders europeus els encanta trobar-se a Brussel·les i fer grans declaracions sobre la necessitat de compartir la defensa. Però després tornen a casa i no fan res! Jo aposto per una nova estratègia europea en aquest camp. El món canvia i ho hem de fer també nosaltres. El 2030 de cada cent habitants del planeta només set seran europeus. Estem condemnats a moure'ns.

¿Hi ha el risc de perdre influència i poder al món?

Hem perdut la idea de poder. Europa no es revalora a ella mateixa. Brussel·les és molt poc realista, a vegades naïf, com quan diu que el que passa a Ucraïna és un xoc per a ella. A la capital europea es pensen que amb un acord comercial els països del món vindran cap a nosaltres, ja que tenim les butxaques plenes. El mateix va passar al nord d'Àfrica.

¿I quina hauria de ser l'estratègia?

Adonar-se que aquests països no són nens petits que podem fer venir cap a nosaltres al ritme que els dictem. Això no funcionarà mai. Hem d'acceptar que aquestes societats han de construir-se elles mateixes. La UE ha de deixar de pensar que el món gira al seu voltant!

Com valora l'allunyament d'Europa que propugna el primer ministre britànic, David Cameron?

Cameron tem l'experiència de John Major, que va ser víctima d'una guerra interna als tories. I la seva estratègia per vèncer els eurofòbics del seu partit és convocar un referèndum sobre Europa i guanyar-lo. La conseqüència és que pel camí, els pròxims tres anys, Cameron ha de ser tan estúpidament incòmode com sigui possible a Europa.

stats