Internacional 19/11/2014

Nicola Sturgeon es converteix en la primera dona al capdavant del govern escocès

Els nacionalistes són optimistes de cara a les eleccions generals britàniques i aspiren a guanyar pes polític a Westminster

Efe
1 min

LondresLa independentista Nicola Sturgeon, relleu d'Alex Salmond al capdavant del Partit Nacionalista Escocès (SNP), serà la primera dona que governarà Escòcia després de ser elegida aquest dimecres com a primera ministra pel Parlament d'Edimburg.

Amb 44 anys, Sturgeon succeeix a Alex Salmond, que va anunciar la seva dimissió després de més de set anys al càrrec un dia després del referèndum sobre la independència d'Escòcia del 18 de setembre, en què el 55% dels votants va decidir que la nació romangui al Regne Unit.

La majoria absoluta nacionalista al Parlament escocès ha facilitat que la candidata del SNP s'imposés en la votació d'aquest dimecres, tal com estava previst, a la conservadora Ruth Davidson, que es presentava com "la alternativa unionista" a Sturgeon.

Optimisme per al SNP

La nova primera ministra, que dijous farà jurament davant dels jutges del Tribunal de Sessions d'Edimburg, ha subratllat que "ser la primera dona (en el càrrec) és una responsabilitat addicional". Sturgeon serà l'encarregada de guiar el Partit Nacionalista Escocès (SNP) en els mesos posteriors a la consulta independentista, i haurà de negociar l'ampliació de l'autonomia escocesa.

Els nacionalistes afronten amb optimisme els mesos previs a les eleccions generals britàniques de 2015, i aspiren a guanyar pes polític en el Parlament de Westminster i a ser decisius en la formació de govern al Regne Unit. En les últimes setmanes, els afiliats al SNP han passat de 25.000 a 85.000 i les enquestes els han posat per davant del Partit Laborista escocès, després de la dimissió a l'octubre de Johann Lamont per discrepàncies amb la direcció del partit.

stats