Internacional 05/09/2016

La fiscalia francesa demana jutjar Sarkozy per finançament il·legal

La decisió posa pals a les rodes a la carrera cap a l'Elisi del candidat conservador

Efe
2 min
Sarkozy, en un acte a la Universitat d'Estiu dels Republicans, la formació que presideix.

ParísLa Fiscalia de París ha demanat aquest dilluns jutjar l'expresident conservador Nicolas Sarkozy i 13 imputats més per finançament il·legal de la seva campanya per a les eleccions de 2012, en què es va veure superat pel socialista François Hollande.

L'actual candidat a les primàries del centredreta està embolicat en el cas Bygmalion, escàndol que deu el nom a l'empresa que va emetre falses factures per uns 18,5 milions perquè la llavors Unió per un Moviment Popular (UMP) assumís despeses que corresponien a la campanya.

Després de l'opinió de la Fiscalia, segons ha destacat avui l'emissora Europe 1, li correspon ara als jutges d'instrucció pronunciar-se en els pròxims mesos si accepta o no jutjar Sarkozy.

En el cas que s'hi pronunciessin a favor abans de les primàries, previstes per als pròxims 20 i 27 de novembre en primera i segona ronda, les seves possibilitats de guanyar aquests comicis podrien veure afectades.

Però de guanyar aquestes primeres eleccions i posteriorment les presidencials, programades per a l'abril i el maig del 2017, Sarkozy només podria ser jutjat després del 2022, un cop acabés el mandat, recorden els mitjans.

La justícia francesa mira de determinar el paper que va poder tenir l'expresident en l'elaboració d'aquestes falses factures.

Els magistrats sospiten que els responsables de la campanya van crear un sistema fraudulent per carregar a la UMP, els actuals Republicans, part de les despeses electorals amb l'objectiu de no superar els 22,5 milions permesos per la llei. Sarkozy no està imputat en aquest cas per frau, sinó pel presumpte finançament il·legal d'aquesta campanya, en haver superat aquest límit.

L'exmandatari conservador ha reiterat en diverses ocasions que no havia sentit el nom de Bygmalion fins temps després d'aquesta campanya, i ha al·legat també que en aquest període ell no s'ocupava dels detalls perquè havia de dedicar-se a governar com a president.

Entre els 13 tretze imputats hi ha dirigents de l'antiga UMP, responsables de la campanya presidencial, directius de l'empresa de comunicació Bygmalion i de la seva filial Event and Cie.

stats