Internacional 22/07/2016

"Desastre" sanitari al nord-est de Nigèria

Les ONG alerten que la situació és crítica per a milers de persones que no tenen accés a serveis mèdics, aigua i aliments i es troben al mig de la guerra amb Boko Haram

Ara
2 min
Nens refugiats al camp Muna, de Maiduguri, el bressol de Boko Haram.

BarcelonaSOS al nord-est de Nigèria. La guerra oberta per Boko Haram en tres estats del país posa en risc centenars de milers de persones, que viuen fora de casa seva sense atenció sanitària ni mèdica i amb dificultats per accedir a menjar o aigua potable. Diferents agències i organitzacions no humanitàries alerten que la situació és crítica i reclamen una mobilització "massiva" de la comunitat internacional per aportar fons econòmics. El govern nigerià ha decretat "l'estat d'emergència nutricional", mentre que FEWS (sigles en anglès del Sistema d'Alerta Avançada per la Fam) augura un empitjorament de la situació a bona part del territori on la secta jihadista manté grans feus i impedeixen l'accés d'ajuda.

Unicef ha alertat que a l'estat de Borno, 244.000 nens pateixen desnutrició aguda i, d'aquests, 50.000 estan a un pas de la mort si no reben tractament aviat. Les previsions de l'agència de l'ONU per a la infància són terribles: "134 nens moriran de mitjana diàriament" per la manca d'aliments, adverteix el director regional de l'ens per a l'Àfrica Occidental i Central, Manuel Fontaine. Metges Sense Fronteres (MSF) estima que el 15% dels nens tenen desnutrició aguda severa i que, per tant, requereixen un tractament immediat. L'organització qualifica la situació de "desastre sanitari".

La sublevació jihadista en aquesta zona ja de per si empobrida de Nigèria ha acabat per enfonsar uns estats oblidats per l'administració nigeriana. La insurgència ha barrat el pas als camps, així que collites senceres s'han perdut any rere any, i en conseqüència, els mercats han quedat desbastits i els preus dels aliments han pujat a nivells insuportables de la població.

Però a més, han tancat centres mèdics i els professionals d'organitzacions humanitàries no s'han pogut desplegar per la regió per donar atenció sanitària i mèdica. A mesura que l'exèrcit nigerià aconsegueix prendre el control de ciutats i pobles a Boko Haram, la població local pot rebre ajuda en compta-gotes.

Aquesta setmana, un equip de MSF ha pogut accedir a Dikwa, una localitat a 90 quilòmetres de la capital de Borno. En un comunicat, l'organització ha detallat com s'han trobat 70.000 persones desplaçades pel conflicte que malviuen en aquesta localitat, alliberada recentment. La precarietat de les condicions per viatjar per la zona ha impedit dur material adequat i tan sols s'han pogut tractar els casos més greus: 34 menors de cinc anys van requerir ingrés a l'hospital i 663 nens patien desnutrició severa.

Segons l'Unicef, hi ha gairebé dos milions de persones vivint en zones poc segures, i que encara no tenen accés als serveis més bàsics. El conflicte de Boko Haram ha obligat a marxar de casa 2,5 milions i n'ha provocat la mort de més de 12.000.

stats