BATALLA CAMPAL A KÍEV
Internacional 20/01/2014

"Si no fem res, Ucraïna semblarà Bielorússia"

Una massiva manifestació a Kíev acaba amb xocs entre policia i protestants

Ana Lázaro Bosch
3 min
RADICALS O PROEUROPEUS?  Molts asseguren que els xocs d'ahir van ser provocats per infiltrats del govern.

KíevGasos lacrimògens, canons d'aigua, furgonetes policials en flames… El centre de Kíev es va convertir ahir en un camp de batalla. Els manifestants es van enfrontar a les forces antiavalots per mostrar la seva indignació contra la bateria de lleis que el Parlament ucraïnès va aprovar la setmana passada i que redueix radicalment els drets civils dels ciutadans. "No a la dictadura", cridaven.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot va començar quan un grup de cotxes va iniciar una de les protestes motoritzades conegudes com a automaidan. Volien avançar en caravana fins al Parlament, però la policia els va tallar el pas. Els manifestants de la plaça de la Independència van decidir donar-los suport. Ràpidament la situació va degenerar en xocs violents. La policia va llançar gasos lacrimògens i els manifestants van convertir les furgonetes policials que tallaven el carrer en una gran foguera.

Els manifestants, lluny de fugir, es van mantenir ferms. Només retrocedien per tornar a avançar quan els gasos lacrimògens es dispersaven. "Tenim por, però encara ens fa més por viure en un país com Bielorússia, i és el que ens espera si no fem res", explicava un advocat que es mantenia a la rereguarda.

Aquesta determinació no evitava, però, que la gent es fes una pregunta: qui hi ha darrere les primeres provocacions? I molts semblen convençuts de la presència d'elements provocadors. Al carrer se sentien dues teories oposades. Segons l'Oksana, fotògrafa, era clar que l'ordre venia del ministeri de l'Interior: "Volen que hi hagi violència perquè així tindran una excusa per desallotjar els manifestants que acampen a la plaça". Pel Vladímir, jove empresari del sector de les noves tecnologies, els provocadors procedeixen dels sectors més radicals del partit ultranacionalista Sbovoda: "Estan convençuts que les manifestacions pacífiques no portaran a res. Creuen que només un acte violent pot fer moure les coses".

L'ambaixador de la UE a Ucraïna va fer una crida a la calma. "La situació és molt delicada i perillosa. Els atacs a la policia podrien servir d'argument als que no volen una solució política", va escriure Jan Tombinski en un comunicat.

El cert és que a la manifestació del migdia se sentia ja molta frustració i una certa impaciència. Unes cent mil persones havien acudit ahir a la plaça de la Independència per protestar pacíficament contra les lleis aprovades la setmana passada al Parlament. Hi arribaven amb cassoles al cap, per ridiculitzar la nova llei que prohibeix utilitzar cascs durant les protestes, i amb màscares de carnaval, contra la prohibició de tapar-se la cara amb passamuntanyes. Però la indignació podia més que el sentit de l'humor.

"Doneu-nos un sol líder"

Quan els tres líders de l'oposició van pujar a la tribuna per presentar el seu pla d'acció, els manifestants els van rebre amb crits de "Doneu-nos un sol líder". Tres polítics encapçalen les protestes: el boxejador Vitali Klitxko del partit Udar (Cop), l'ultranacionalista Oleg Tiagnibok del partit Svoboda (Llibertat) i l'europeista Arseni Iatseniuk del partit Batkivsxina (Pàtria). Quan van presentar la seva proposta de crear un govern paral·lel i de convocar eleccions presidencials anticipades, els manifestants van respondre al crit de "Volem acció, no paraules".

Des de fa ja vuit setmanes, els ucraïnesos ocupen la plaça de la Independència per reclamar la dimissió del president després de la seva decisió de donar l'esquena a la Unió Europea. Però la falta de solució política ha agreujat la crisi.

stats