ÀFRICA
Internacional 06/05/2014

Les noies de Nigèria, en mans de Boko Haram

Ara
1 min

BarcelonaLa milícia radical Boko Haram va reivindicar ahir el segrest de més de 200 noies en una escola de Chibok, al nord-oest de Nigèria, el 14 d’abril. El líder del grup armat, Abubakar Shekau, es fa responsable del segrest en un vídeo, en què assegura que les noies “seran venudes al mercat” i amenaça amb més atacs. Boko Haram, que significa l’educació no islàmica és pecat, vol imposar la seva versió ultraconservadora de la llei islàmica a Nigèria i ha protagonitzat atemptats contra població cristiana, majoritària al sud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des que les estudiants van ser segrestades hi ha hagut diverses manifestacions de mares, intel·lectuals i ciutadania en general per exigir una resposta al govern del president Goodluck Jonathan. Precisament ahir la policia va detenir a Abuja, la capital, una de les líders de les protestes, Naomi Mutah Nyadar, a les portes de la celebració del Fòrum Econòmic Mundial de l’Àfrica.

El nombre de noies que continuen segrestades no queda clar, per les informacions contradictòries que provenen de la policia, l’exèrcit i els mateixos pares. El govern va reconèixer diumenge que no sap on són, mentre creixen els rumors sobre abusos i violacions, després que algunes de les noies poguessin escapar-se dels seus captors.

Campanya sagnant

El mateix dia del segrest, el grup va perpetrar un atemptat en una estació d’autobusos de la capital, on van morir 75 persones i 216 van resultar ferides. Des que la policia va matar el líder de l’organització, Mohammed Yusuf, el 2009, els radicals han protagonitzat una sagnant campanya que ja ha causat més de tres mil morts arreu del país, especialment entre els cristians.

stats