MÓN
Internacional 03/05/2011

El nom en clau de Bin Laden era Gerónimo

La cúpula política i militar dels EUA va seguir en directe des de la Casa Blanca l'operació que va acabar amb la vida del líder d'Al-Qaida. “L'hem caçat”, va ser la reacció d'Obama en conèixer la notícia

Redacció
3 min
Obama segueix l'operació amb el seu equip

BarcelonaOssama bin Laden, el líder de la xarxa terrorista d'Al-Qaida i l'home més buscat del món, era conegut entre la cúpula militar i política dels Estas Units amb el nom en clau de Gerónimo, el famós cap de la tribu dels apatxes que va portar de corcoll l'exèrcit nord-americà a finals del segle XIX. Aquest va ser el nom amb què el director de la CIA, Leon E. Panneta, s'hi va referir quan va informar el president dels EUA, Barack Obama, que el terrorista més buscat del món havia estat abatut. “L'hem caçat”, va ser el primer comentari del president després de rebre la notícia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diumenge a la nit, hora catalana, mentre els helicòpters dels EUA sobrevolaven el Pakistan i acabaven amb la vida de Bin Laden, les figures més importants de l'exèrcit i de l'administració del país seguien en directe l'operació des d'una sala de la Casa Blanca. Entre els presents, hi havia el president Obama i alguns dels seus principals assessors, com el vicepresident Joe Biden, el cap de la lluita antiterrorista, John O. Brennan, i la secretària d'Estat, Hillary Clinton. Biden, que jugava amb un rosari entre els dits, va fixar-se en la “cara seriosa” d'Obama, mentre Brennan recorda que “els minuts passaven com dies”.

Des de l'oficina central de la CIA, a l'altra banda del riu Potomac, el director de la CIA, Leon E. Panetta, informava els assistents a través d'una videoconferència dels fets que estaven tenint lloc al Pakistan. “S'ha localitzat l'objectiu”, va dir Panetta, que minuts després va concretar la informació: “Tenim contacte visual amb Gerónimo”. Pocs instants després, dues paraules van córrer una cortina que ha trigat deu anys a obrir-se. “Gerónimo EKIA”, van ser les paraules exactes de Panetta. “EKIA” són les inicials de les paraules angleses “enemy killed in action” (“enemic mort en acció (militar)”). Després de sentir el director de la CIA, la sala va estar en silenci durant uns segons fins que Obama va trencar-lo amb una cinematogràfica sentència: “We got him” (“l'hem caçat”).

L'origen de l'operació militar

L'operació militar va arrencar al juliol de l'any passat i va ser l'almirall McRaven, un veterà de guerra expert en les operacions especials de l'exèrcit nord-americà, qui va encarregar-se de redactar conjuntament amb la CIA el pla per dur-la a terme. Existien tres opcions: un assalt en helicòpter amb comandos americans, un atac amb bombarders B-2 que destruís el complex o una batuda conjunta amb les forces del Pakistan, a qui s'informaria moments abans d'iniciar-se l'operació.

Visites suspeses a la Casa Blanca

Els oficials de la Casa Blanca van cancel·lar diumenge totes les visites a l'ala oest de l'edifici per evitar que els turistes interrompessin de manera accidental alguna de les reunions d'alt nivell que tenien lloc a una de les sales de la residència presidencial. Una persona de l'equip del president va ser l'únic d'abandonar l'edifici i tornar al cap de poca estona, després d'haver passat per una botiga per aconseguir provisions com patates fregides, gambes, menjar turc i refrescos.

El perquè del nom en clau

El nom en codi amb què els militars nord-americans coneixien Bin Laden no és casual. La semblança entre els dos personatges històrics és limitada però la caça a l'home sobre tots dos és molt semblant. Gerónimo va ser una de les figures destacades de la lluita dels indis americans contra els colonitzadors. Des del 1860, el líder dels apatxes es va convertir en enemic de les tropes dels EUA, que el van tancar en una reserva, de la qual va fugir diverses vegades. El 1886, 5.000 soldats nord-americans, la tercera part de l'exèrcit dels EUA d'aleshores, van perseguir Gerónimo fins que el van caçar.

stats