Internacional 07/06/2014

Un 22% dels nord-americans opina que el soldat intercanviat per cinc talibans és un "traïdor", segons una enquesta

L'alliberament de Bowe Bergdahl a l'Afganistan divideix l'opinió pública als Estats Units

Reuters
2 min

WashingtonL'opinió dels nord-americans està profundament dividida al voltant de la polèmica sobre si l'administració Obama ha actuat correctament intercanviant cinc líders talibans per l'alliberament del presoner de guerra Bowe Bergdahl, segons una enquesta d'Ipsos per a Reuters.

Els nord-americans estan plenament convençuts que els Estats Units hauria de fer tots els esforços per alliberar presoners de guerra com Bergdahl, un sergent de l'exèrcit que va ser capturat a l'est de l'Afganistan el 2009. Però també creuen que l'intercanvi és un precedent perillós.

L'enquesta d'Ipsos, feta a partir d'entrevistes a 958 persones, mostra que el 44% no està d'acord amb l'afirmació que intercanviar els presoners talibans per Bergdahl era "el més correcte", i un 26% s'hi mostren totalment en desacord.

El 29% dels enquestats ha contestat que l'intercanvi era correcte i un 27% en canvi han assenyalat que no n'estan segurs.

Preguntats sobre si pensaven que Bergdahl és un patriota o un traïdor/desertor, un 65% ha manifestat que no ho sap. Només un 13% ha afirmat que el veu com un patriota, mentre que un 22% el consideren un traïdor/desertor.

El 78% dels enquestats estan d'acord amb el fet que els Estats Units han de fer tots els esforços per recuperar els presoners de guerra, i un 48% hi estan totalment d'acord.

Al mateix temps, pensen que l'intercanvi de talibans és "un precedent perillós per a futurs segrestos o presa d'hostatges", amb un 66% que s'hi mostren d'acord i un 43%, totalment d'acord.

De l'eufòria a la discòrdia

Bergdahl va ser entregat a un grup de forces especials dels Estats Units a l'Afganistan dissabte passat després que l'administració Obama acordés enviar cinc líders talibans retinguts a Guantánamo a Qatar, on s'hauran d'estar durant un any.

Després d'una onada d'eufòria inicial al voltant de l'alliberament, l'acord va desencadenar una reacció negativa entre legisladors nord-americans, que van lamentar que no se'ls havia facilitat un avís 30 dies abans de l'alliberament dels presoners de Guantánamo, tal com requereix la llei.

Alguns excompanys de Bergdahl a l'exèrcit van explicar que creien que el soldat havia desertat del seu lloc. John Podesta, un conseller de la Casa Blanca, va manifestar divendres en un esmorzar de 'Christian Science Monitor' que Obama sabia que l'intercanvi de Bergdahl pels cinc talibans seria "una decisió controvertida".

El president va dir que va actuar ràpidament perquè "era una situació delicada que requeria mantenir-se en secret" i que no tenia remordiments per l'operació.

"Ho tornaria a fer i ho continuaré fent allà on es presenti l'oportunitat, si hi tenim un membre del nostre exèrcit en captivitat", va explicar a la NBC Nightly News. "Provarem d'alliberar-los".

stats