Internacional 19/05/2021

Nova York converteix en "investigació criminal" el seu cas contra Trump

La Fiscalia de l'estat investiga si l'expresident va falsificar el valor de propietats immobiliàries per rebre millors préstecs i evadir impostos

S.S.
2 min
Expresident dels Estats Units, Donald Trump

La Fiscalia de Nova York ha anunciat que la investigació que té oberta sobre els comptes de Donald Trump ha deixat de ser civil i ha passat a ser una "investigació criminal". Eleva així la pressió sobre l'expresident, a qui s'acusa d'haver falsificat el valor d'algunes propietats per poder obtenir préstecs i avantatges fiscals. Trump s'ha negat en tot moment a fer públics els seus comptes i declaracions de la renda, que segons investigacions del New York Times revelarien pràctiques de frau i d'evasió fiscal.

"Hem informat l'Organització Trump que la nostra investigació ha deixat de ser de naturalesa purament civil. Ara investiguem activament l'IOrganització Trump amb capacitat criminal, juntament amb la Fiscalia de Manhattan", ha dit el portaveu de la Fiscalia de Nova York en un comunicat. L'Organització Trump és el negoci familiar que l'expresident va heretar del seu pare i patriarca de la família, el també magnat immobiliari Fred Trump.

La investigació oberta el 2019 per la fiscal general de Nova York, Letitia James, intenta demostrar que l'organització hauria inflat el valor d'algunes propietats per obtenir crèdits més alts i en canvi hauria declarat valors molt més baixos dels reals a l'administració per pagar menys impostos. Al mateix temps, el fiscal del districte de Manhattan també té oberta una investigació sobre els negocis de l'empresa immobiliària a la ciutat sobre "una possible conducta criminal extensa i proactiva", segons consta en la documentació del cas. La investigació inclouria un possible frau fiscal, frau a les asseguradores i falsificació de documentació empresarial.

La investigació a Manhattan es va obrir quan es va saber que l'advocat i home de confiança de Trump, Michael Cohen, havia pagat a dues dones durant la campanya electoral del 2016 perquè guardessin silenci sobre les seves relacions amb el magnat immobiliari. En la seva declaració al Congrés, Cohen –que el 2018 es va declarar culpable de delictes financers i va ser condemnat a tres anys de presó domiciliària– va dir que les declaracions financeres de Trump es manipulaven per estalviar-se diners en crèdits o per pagar menys impostos.

Trump sempre ho ha negat i atribueix la investigació a Nova York a motius polítics, però tampoc ha fet mai públics els seus comptes o la seva informació fiscal, trencant així la tradicional transparència dels presidents dels Estats Units. L'actual inquilí de la Casa Blanca, Joe Biden, ha fet públics els seus comptes aquesta mateixa setmana, per exemple, i revelen uns ingressos de 607.336 dòlars el 2020, en què va pagar 157.414 dòlars en impostos, un 25,9% del total.

stats