Internacional 18/01/2016

Obama insisteix que el “món és més segur” amb l’acord

S.s.
2 min
Obama insisteix que el “món és més segur” amb l’acord

Barcelona“La regió, el món i els EUA estan més segurs” un cop s’ha constatat que l’Iran ha complert els compromisos adquirits en l’acord nuclear. Aquest va ser el missatge del president Barack Obama l’endemà de l’aixecament de les sancions al règim dels aiatol·làs. L’Iran ha tancat dos terços de les seves centrifugadores i ha reduït un 98% les seves reserves d’urani, de manera que “si abans de l’acord tenia capacitat per construir 10 bombes nuclears, ara no en té per fer-ne ni una de sola -va remarcar Obama-, i s’ha aconseguit gràcies a la diplomàcia, sense arriscar-nos a una nova guerra al Pròxim Orient”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un esforç pel diàleg, va destacar, que ha donat com a fruit l’alliberament de quatre presos nord-americans retinguts a l’Iran, que ahir mateix “es van reunir finalment amb les seves famílies”, en un intercanvi amb set presos iranians. També ha donat peu a una nova relació amb l’Iran que va permetre resoldre en menys de 24 hores l’incident de fa uns dies amb dos vaixells nord-americans en aigües iranianes. Obama va anunciar també un acord per tancar una disputa històrica per un fons fiduciari iranià congelat als EUA des del 1981, poc després de la revolució iraniana del 1979. Finalment, els EUA retornaran a l’Iran els 400 milions de dòlars del fons i 1.300 milions més en interessos.

Noves sancions per la prova d’un míssil

Com el desglaç amb Cuba, l’acostament a l’Iran serà un dels llegats més importants del seu mandat, i Obama va voler deixar clar que no ha sigut una claudicació i que les “diferències” amb el règim dels aiatol·làs es mantenen. Per això, en el mateix discurs en què donava la benvinguda al final de les sancions econòmiques, Obama va anunciar noves sancions a empreses i individus iranians vinculats amb una prova recent de míssils balístics. “Amb aquesta prova l’Iran va incomplir les seves obligacions internacionals -va dir- i per això imposarem sancions i estarem alerta”.

stats