Gennadii Trukhanov, alcalde d’Odessa: “Odessa és una ciutat que estima la pau”

3 min
Gennadii Trukhanov, alcalde d'Odessa, fotografiat per l'entrevista.

ENVIADA ESPECIAL A ODESSA (UCRAÏNA)La ciutat d’Odessa, el principal port del mar Negre al sud d’Ucraïna, està plena de barricades i obstacles fets amb bigues per frenar l’avançament dels tancs russos. La ciutat, que té una importància comercial estratègica i un fort simbolisme en l’imaginari postsoviètic, es prepara per a un atac per terra, mar i aire. Fa només unes setmanes semblava impossible veure caure míssils russos sobre la ciutat fundada a finals del segle XVIII per Caterina la Gran, però, amb tot el que hem vist aquests dies a Ucraïna, aquí pensen que l’atac és imminent. Ciutadans sense cap experiència militar s’estan entrenant en tàctiques de guerra urbana per enfrontar-se als soldats del Kremlin. L’alcalde d’Odessa, Gennadii Trukhanov (Odessa, 1965), que de jove es va llicenciar en una acadèmia militar de la ciutat amb el rang de tinent i que fa uns anys va sortir als papers de Pandora com a cap d’una xarxa de blanqueig de diners, respon en rus a les preguntes de l’ARA en una conversa telefònica des de l’edifici on s’ha traslladat per raons de seguretat. 

Fins ara la ciutat ha esquivat els bombardejos russos. Però el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir fa uns dies que l’atac sobre Odessa era imminent i ho va qualificar de “crim històric”. Vostè també ha advertit d’un atac imminent per terra, mar i aire. Quina és la situació militar ara mateix?

— No sé quina mena d’idiota o bastard s’ha de ser per prémer el botó de llançar un míssil sobre Odessa. Està fora de tota lògica. La ciutat està amenaçada, sota molta pressió. Però ens hem preparat bé per defensar-nos: tenim armes i combatents. Hi ha dos escenaris: un atac terrestre des de Mikolaiv [la localitat a uns 130 kilòmetres d’Odessa on des de fa dues setmanes hi ha forts combats] i un atac per mar. Però estem preparats per lluitar i defensar Odessa passi el que passi.

Quin és el seu missatge ara per als ciutadans d’Odessa?

— El primer és que es cuidin. I que es protegeixin els uns als altres. Sobretot hem d’estar units i confiar els uns en els altres. Som una ciutat heroica, i si estem junts caminem cap a la victòria. No tinc cap dubte que guanyarem.

Els alcaldes de les ciutats ucraïneses de Melitópol i Dniprorudne han estat segrestats per escamots de soldats russos. A Kherson van intentar que es proclamés una república independent com les de Donetsk i Lugansk, però la gent continua sortint al carrer per protestar contra la invasió al crit de “feixistes”. ¿El Kremlin busca un objectiu polític amb el segrest d’alcaldes?

— És difícil explicar el perquè d’aquesta guerra. Sembla que el segrest d’alcaldes forma part de la seva estratègia: als que no volen col·laborar amb l’agressor els capturen per espantar la gent. No puc comentar el que passa en altres ciutats: aquí no tenim la mateixa situació.

En el seu discurs del 21 de febrer, en què el president rus va donar el tret de sortida a la invasió, amb l’argument que Ucraïna no existeix com a nació, va esmentar expressament Odessa, assegurant que sap els noms dels que van causar la massacre a la seu dels sindicats el maig del 2014 i advertint que farà el que calgui per “castigar-los”. La mort de 48 persones en l’incendi de la seu dels sindicats, en el marc de les protestes pro i anti Maidan que hi havia a Odessa, un episodi que encara no s'ha aclarit, juga un paper en la propaganda russa, que assegura que Ucraïna està sota un govern feixista. Vostè va ser elegit poc després d’aquells fets. Com ha canviat Odessa des del 2014?

— Ja han passat els anys, i des d’aquella revolució Odessa s’ha desenvolupat. Fins que ha esclatat la guerra hem fet moltes coses per al progrés de la ciutat, i la gent ha viscut tots aquests canvis. Ara som una capital internacional. Aquí no hi ha nazisme: honorem la memòria de la derrota dels nazis a la Segona Guerra Mundial. Aquí totes les religions són respectades. Odessa és una ciutat que estima la pau.

Odessa és una ciutat majoritàriament russòfona. Putin assegura que la població ucraïnesa russoparlant està en perill i que rebran els tancs del Kremlin com a alliberadors.

— La majoria dels ciutadans d’Odessa som russòfons, i som igualment ucraïnesos. Putin ha dit que som germans i veïns, que tenim bones relacions de fa molts anys. Però el que hem vist és que han vingut amb armes a bombardejar les nostres ciutats. Assassinen les nostres criatures i les nostres dones. Gairebé han escombrat els barris d'habitatges de Khàrkiv. Com volen que els rebem amb rams de flors? Només els podem rebre amb bales i amb bombes.  

stats