Internacional 11/06/2014

Els jihadistes entren a Tikrit, el bressol de Saddam Hussein

Els islamistes radicals guanyen posicions a l'Iraq

Agències
2 min
Un oficial iraquià revisa un autobús en un control a Bagdad  AHMED SAAD / REUTERS

Mossul / Bagdadavancen posicions a l'Iraq i avui han pres el control d'un bastió amb un gran simbolisme. Milicians de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISL) han aconseguit entrar a Tikrit, capital de la província de Salahudin i ciutat natal del dictador Saddam Hussein, en un atac en què no han trobat resistència. El grup de rebels ha cremat edificis claus, com la comissaria i la seu del consell provincial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Amb el permís de Déu, no cessarem aquesta sèrie de beneïdes conquestes fins que Ell compleixi les seves promeses o nosaltres morim", ha assegurat en un comunicat l'ISL que recull l'agència Efe.

La caiguda de Tikrit se suma a la de Mossul, la segona ciutat més gran del país, i Baiji, que té la més gran refineria de petroli.

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) estima que mig milió de civils han fugit de Mossul davant els atacs. La situació és "caòtica" i els que s'han quedat a casa seva no disposen de llum ni d'aigua ja que les canonades i línies de subministrament han quedat inservibles a causa dels intensos combats. "Tenim por, no hi ha ningú que ens ajudi", ha declarat un funcionari municipal a la cadena britànica BBC.

Segons els veïns, els jihadistes de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISL), vinculats a Al-Qaida, ja han col·locat les seves banderes als edificis més emblemàtics i pels altaveus emeten missatges en els que afirmen que han arribat "per alliberar la ciutat". L'OIM adverteix en un comunicat que els desplaçats que emprenguin camí cap a la regió del Kurdistan, al nord del país, requereixen d'un permís especial, així com una invitació d'algú que els vulgui acollir a casa seva.

El ministre d'Exterior, Hoshyar Zebari, de viatge oficial a Grècia, ha demanat als líders iraquians mantenir-se units per fer front a l'amenaça "seriosa, de gravetat" que suposen els atacs de l'ISL. "La resposta ha de ser ràpida", ha dit.

El Parlament iraquià debatrà demà la petició del primer ministre, Nuri Al-Maliki, de declarar l'estat d'emergència al país.

L'ISL es va crear l'abril de l'any passat com a grup escindit d'Al-Qaida i ara per ara controla tant territori a l'Iraq com a tres províncies de la veïna Síria, en plena guerra civil des de fa tres anys. El seu objectiu és constituir una república islamista a banda i banda de la frontera de tots dos països.

D'altra banda, una vintena de persones han mort avui i d'altres 40 han resultat ferides en dos atacs simultanis en barris de la capital iraquiana, Bagdad. La primera acció s'ha produït quan un suposat suïcida va detonar una càrrega explosiva que duia enganxada al cos en un funeral, causant 15 morts. A la mateixa hora, l'esclat d'un cotxe bomba va matar tres persones.

La violència s'ha apoderat del país i viu els majors nivells de confrontació des del 2006.

stats