Internacional 23/05/2019

Pablo Ibar salva la vida al ser condemnat a cadena perpètua

El jurat no aconsegueix el consens necessari per aplicar-li la pena de mort en el quart judici

Ara
2 min
Pablo Ibar, a la dreta, mirant el seu advocat durant la sessió de judici en què l'han condemnat a cadena perpetua

BarcelonaAl quart judici, Pablo Ibar, l'hispano-nord-americà que porta 16 anys al corredor de la mort d'una presó d'alta seguretat de l'estat de Miami, ha salvat la vida. El tribunal popular que ha vist l'enèsima revisió del seu cas l'ha condemnat aquest dijous a cadena perpètua, pena que ha estat rebuda com si fos una porta a la llibertat per la seva família. Ibar està acusat –i condemnat– per un triple assassinat comès a Florida el 1994, malgrat que durant els diversos processos judicials no s'han acreditat proves biològiques que indiquessin que Ibar estava present en el lloc dels fets i que sempre ha mantingut que aquella fatídica nit era amb la que avui és la seva dona, Tanya Ibar, que no ha pogut reprimir les llàgrimes d'alegria en sentir el veredicte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al gener, un tribunal va considerar Pablo Ibar culpable dels tres assassinats, però en aquesta ocasió, i a diferència de les tres anteriors, el jurat no ha aconseguit la unanimitat requerida per aplicar-li la pena capital i ha recomanat la presó de per vida. Fins i tot en cas que hi hagi una nova apel·lació i revisió de la sentència, Ibar no podrà ser condemnat a mort.

"És la primera vegada que sortim d'aquí amb alguna cosa que se sembla a la victòria", ha dit a l'agència Efe el pare del condemnat, Cándido Ibar, que s'ha mantingut sempre al costat del fill, de la mateixa manera que ho ha fet Tanya Ibar, amb qui Pablo ha tingut dos fills. "El judici no ha anat bé, perquè n'ha sortit culpable, però si més no la sentència és una mica a favor. Almenys no és pena de mort", ha dit Cándido Ibar.

Pablo Ibar, de 47 anys, ha esperat el veredicte amb gest tens i ha rebut la sentència de cadena perpètua amb un expressiu sospir quan el jutge l'ha fet pública. Ibar no tornarà a la petita cel·la del corredor on ha passat 16 dels 25 anys que porta empresonat i, a partir d'ara, podrà participar en activitats del centre penitenciari i, si vol, estudiar o treballar.

"Això no és el que volíem al principi, però almenys és vida, i això s'ha de celebrar; és una cosa per estar feliç", ha manifestat una emocionadíssima Tanya Ibar, que no es podia creure que "mai més" haurà de tornar al corredor de la mort per veure al seu marit ni portar-hi els dos nens de la parella, de 7 i 12 anys, perquè vegin el seu pare. Encara no se sap a quin centre penitenciari serà traslladat Ibar perquè compleixi la cadena perpètua.

Malgrat tot, la lluita encara no ha acabat per als Ibar. Avui ha sigut un parèntesi de "celebració de la vida", però un dels advocats de l'equip de la defensa, Joe Nascimiento, ha avançat que presentarà un recurs perquè es faci un nou judici per demostrar la innocència que l'acusat sempre ha proclamat. En qualsevol cas, si finalment s'aconsegueix una nova vista passaran anys.

Aquest és el quart judici que ha enfrontat Ibar després que el 2016 el Tribunal Suprem de Florida va ordenar repetir el judici del 2000, en el qual Ibar havia sigut condemnat a mort, al considerar que la proves van ser febles i escasses.

stats