Internacional 06/11/2014

Pacte perquè Burkina celebri en un any les eleccions generals

Líders africans consensuen amb l'exèrcit burkinès que sigui un civil el president de la transició

Efe
1 min
Representants de la CEDEAO, amb el president de Ghana, al capdavant, a la cimera a Ouagadougou. LEGNAN KOULA / EFE

OuagadougouAcord per formar un govern de transició a Burkina Faso i la celebració d'eleccions generals, el novembre del 2015. Un any és el termini que els líders africans de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) han consensuat amb el president interí del país, el tinent general Isaac Zida.

A l'acord, signat la matinada d'avui a la capital burkinesa, Ouagadougou, no s'ha nomenat la persona que presidirà el govern però sí que assenyala que ha de ser un civil qui dirigeixi l'any de la transició política fins als comicis. "És el poble de Burkina Faso qui ha d'assignar aquesta persona", ha assenyalat el president rotatori de la CEDAO i de Ghana, John Dramani Mahama.

Dilluns, la Unió Africana, que aplega tots els estats africans tret del Marroc, va donar 15 dies a Zida perquè cedís el poder a un civil sinó vol ser sancionat.

La setmana passada, el president, Blaise Compoaré, que va arribar al poder per un cop d'estat fa 27 anys, va fugir del país arran de les protestes multitudinàries de milers de burkinesos que protestaven per la seva intenció de modificar la Constitució per poder-se presentar a les eleccions un altre cop.

stats