Internacional 02/11/2014

Milers de persones exigeixen a Burkina Faso que l'exèrcit torni la presidència

La comunitat internacional adverteix Zida de sancions si no compleix amb la transició democràtica

Reuters
1 min
Una multitud reclama la democratització de Burkina Faso, a Ouagadougou. JOE PENNEY / REUTERS

OuagadougouMilers de ciutadans han participat avui al centre de la capital de Burkina Faso per reclamar a l'exèrcit que no s'apropiï de la transició política, iniciada arran de la dimissió i posterior fugida del país del president, Blaise Compaoré.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com la setmana passada, l'epicentre de la mobilització ha estat la plaça de la Nació de Ouagadougou, on els líders de l'oposició han denunciat que els militars hagin agafat el control del país. El cap de l'estat major va nomenar dissabte Isaac Zida, responsable de la guàrdia del president, l'home fort de Burkina Faso que ha de conduir la transició fins a les eleccions, previstes d'aquí a tres mesos.

"Zida = Traïdor" o "Zida, vés-te'n d'aquí" són alguns dels eslògans que s'han sentit i llegit a les pancartes que portaven els manifestants, que consideren que els militars s'han apropiat de la "victòria" ciutadana i popular que va aconseguir fer fora del govern Compaoré. De fet, la Constitució contempla que en cas de renúncia presidencial, el successor directe és el cap de l'Assemblea Nacional.

L'ONU també ha advertit de possibles sancions si Zida finalment no compleix el seu compromís i obstrueix el retorn a un govern civil i democràtic. "Zida va dir que tractarà de treballar amb l'ONU, la Unió Africana i la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental per arribar a un acord acceptable que s'ajusti a la Constitució", ha explicat Mohammad Ibn Chambas, responsable d'aquesta última organització.

stats