Internacional 11/06/2018

El Papa accepta la renúncia de tres bisbes xilens per l'escàndol de pederàstia

Entre els que pleguen hi ha Juan Barros, un dels encobridors d'un prelat condemnat per abusos

Ara
2 min
El Papa posant amb els bisbes xilens en la recepció al Vaticà, dijous 17 de maig

BarcelonaLa crisi oberta arran de la renúncia de tots els bisbes de Xile s'ha tancat aquest dilluns amb l'acceptació per part del Papa de tres cessaments de prelats. Es tracta del bisbe d'Osorno, Juan Barros; de Valparaíso, Gonzalo Duarte García de Cortázar, i de Port Montt, Cristián Caro Cordero.

El papa Francesc va cridar al Vaticà el passat mes de maig els 34 bisbes xilens, que van presentar en bloc la renúncia dels seus càrrecs després de reconèixer que havien comès "greus errors i omissions" en la gestió de l'escàndol d'abusos sexuals en les diòcesis.

La mesura suposa un gir en la postura inicial de Francesc, que en una visita al país andí a principis d'any va defensar el bisbe Barros, considerat un dels encobridors del capellà Fernando Karadima, condemnat el 2011 per la justícia canònica a una vida de reclusió i penitència per violacions i abusos sexuals a menors i per les ramificacions del cas.

Però quan va tornar al Vaticà, Jorge Bergoglio va ordenar obrir una investigació i, després de conèixer-ne els resultats, va dir que havia estat mal informat, va demanar perdó a totes les víctimes i en va rebre algunes al Vaticà.

Aquesta fórmula també ha estat recentment utilitzada pel papa a Austràlia, a l'arxidiòcesi d'Adelaida, on ha nomenat Gregory O'Kelly administrador apostòlic de la seu plena, després que el seu arquebisbe, Philip Wilson, fos declarat culpable d'encobriment dels abusos comesos per un capellà en la dècada del 1970.

A Xile, aquestes renúncies es produeixen després dels escàndols per abusos a menors per part de religiosos i de la manca de transparència de l'Església catòlica en la seva gestió. A principis de maig, el Papa va rebre al Vaticà Juan Carlos Cruz, James Hamilton i José Andrés Murillo, tres víctimes de Karadima que en els últims temps han lluitat perquè es faci justícia.

Francesc els va demanar perdó en nom propi i de l'Església, i ells, al seu torn, li van sol·licitar que aquestes paraules es transformessin en "accions exemplars" per acabar amb la pederàstia. Aquest mes, el papa Francesc va tornar a obrir les portes de la seva residència, la Casa Santa Marta, per reunir-se amb un altre grup de víctimes d'abusos durant la infància.

stats