Internacional 14/06/2021

Els pares d'un 'marine' empresonat a Rússia demanen a Biden que Putin l'alliberi

El president podria pactar un intercanvi de presoners amb Moscou en la reunió a Ginebra

Sònia Sánchez
3 min
El president rus, Vladímir Putin, durant una entrevista amb la cadena nord-americana NBC, abans de la seva primera cimera bilateral amb Joe Biden a Ginebra.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, va admetre diumenge que el seu homòleg rus, Vladímir Putin, "té raó quan diu que les relacions entre Rússia i els Estats Units estan en el seu punt més baix". Deu ser gairebé l'única cosa en què coincidiran els dos mandataris aquest dimecres, en què mantindran la seva esperada primera reunió bilateral a Ginebra. Sobre la taula, molts temes espinosos, com les acusacions al Kremlin d'ingerència a les eleccions nord-americanes, els ciberatacs russos i altres "amenaces a l'ordre internacional", en paraules de Biden, a més de l'empresonament d'opositors polítics, la crisi d'Ucraïna o la situació a Bielorússia. Però per als pares de l'exmarine Trevor Reed hi ha una qüestió "en què seria molt fàcil posar-se d'acord", que és l'alliberament del seu fill. Paula i Joey Reed, de fet, li han demanat específicament que aprofiti la reunió per aconseguir que el noi torni a casa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ens han dit que el president Biden exposarà el cas de Trevor amb el president Putin i esperem que puguin arribar a algun acord per portar el nostre fill a casa. Suposo que Putin està obert a algun intercanvi de presoners. Sé que molta gent diu que un intercanvi així no seria just perquè en Paul i en Trevor són innocents dels càrrecs de què se'ls acusa i els que entregaríem són criminals culpables, però no m'importa com torni el meu fill, només vull que torni", deia Paula Reed a la CNN.

El seu fill, Trevor Reed, va ser sentenciat el juliol del 2020 a nou anys de presó per posar en perill "la salut i la vida" d'un policia rus, a qui presumptament va pegar durant un altercat quan anava begut. Però els seus pares asseguren que tot són "falsedats" i que el seu fill "està retingut com un peó polític per aconseguir concessions en una disputa política entre dos països". La mare mencionava també un altre exmarine empresonat a Rússia, Paul Whelan, que va ser acusat d'espionatge, càrrecs que ell nega. Whelan porta 30 mesos detingut a Rússia i, tot just abans de la cimera de Ginebra, ha enviat també un missatge de veu al president Biden: "Li imploro que posi fi a aquest horrible cas de diplomàcia d'hostatges", li diu.

Resposta de Putin

La crida pública que han fet en els últims mesos els pares de l'exmarine –que expliquen que es van reunir amb la Casa Blanca de Biden només uns dies després de la presa de possessió, cosa que mai va passar amb l'administració Trump– ja ha obtingut una primera resposta del mateix Putin, a qui se li ha preguntat sobre l'assumpte en una entrevista a la cadena nord-americana NBC: "El vostre home, el marine, és només un borratxo i un busca-raons, com dieu aquí. Ell mateix es va posar fins al cul de vodka i va començar una baralla, i entre altres coses va pegar a un policia", va dir Putin.

"Que un líder mundial digui això està per sota de la seva condició", ha reaccionat el pare del marine a la CNN, i ha acusat Putin de fer "declaracions falses". Segons Joey Reed, que va passar 14 mesos a Rússia durant el procés judicial del seu fill, "la policia va anar canviant de versió" sobre els fets i "va queda clar" que tot era una manipulació política. Ara, els pares del marine estan doblement preocupats després que es confirmés que el seu fill estava malalt de covid-19, amb tos i febre, i des de llavors no han tingut més contacte amb ell que una carta, escrita i signada pel seu fill en rus –idioma obligatori en totes les comunicacions dels presos d'aquell país– en què els explica que està malalt. "Van trigar 10 dies en fer-li el test tot i dir-los que es trobava malament i quan li van fer i va donar positiu el van posar en aïllament, i no n'hem tornat a saber res. No sabem si l'estant tractant o donant algun tipus de medicació", explica la mare, i afegeix que després del positiu per covid li van perdre la pista durant nou dies, fins que van saber que estava en aïllament. "L'ambaixada [nord-americana a Moscou] contacta cada dia amb les autoritats russes per poder parlar amb ell però sempre els donen excuses", afirma.

Tot i les dures paraules de Biden contra el seu homòleg rus, a qui ha qualificat formalment d'"amenaça" en una declaració pactada amb els seus socis de l'OTAN, el president nord-americà també admet que no li interessa una confrontació oberta, i la trobada d'aquest dimecres intenta precisament evitar que l'escalada de tensió entre els dos països segueixi pujant de to. Un apropament que podria evitar al món mals majors, però que sobretot seria una bona notícia, finalment, per als pares de Trevor Reed.

stats