Internacional 13/04/2016

La moció per destituir Rousseff entra a la (incerta) fase decisiva

La presidenta acusa el principal soci de govern de “conspirador”

Joaquim Piera
3 min
Membres de la comissió parlamentària que ha iniciat el procés per debatre la destitució de Dilma Rousseff

Sao PauloArriba l’hora de la veritat per a Dilma Rousseff. La comissió parlamentària especial per a l’impeachment va aprovar dilluns a la matinada, per 38 vots a favor i 27 en contra, donar continuïtat al procés de destitució de la presidenta del Brasil. La derrota parcial de l’executiu era esperada, però no per una proporció tan àmplia (un 58%), que posa els progovernamentals contra les cordes. Ara, en una votació que s’estendrà probablement divendres, dissabte i diumenge, el ple del Congrés dictarà sentència. L’oficialista Partit dels Treballadors (PT) i els seus aliats intentaran obtenir una victòria de mínims que arxivi definitivament el procés, i per això necessiten un terç de vots favorables:

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

171 suports de 513 diputats. L’oposició, que ja té assegurada des de fa setmanes la victòria per majoria simple, treballa contra rellotge per materialitzar en vots les enquestes que indiquen que un 60% de la població dóna suport a la destitució de Rousseff. Dels 342 vots necessaris, ja en té 299 d’assegurats (per 123 dels progovernamentals). Ara mateix, hi ha 48 indecisos i 43 parlamentaris que no s’han posicionat públicament. La votació, de resultat incert, anirà frec a frec, tenint en compte el degoteig de diputats que s’han alineat les últimes setmanes amb les tesis que defensen la sortida de la presidenta.

La pèrdua explícita de suport del principal aliat del PT, els centristes del PMDB (Partit del Moviment Democràtic Brasiler), que han abandonat l’executiu; les acusacions de corrupció contra Luiz Inácio Lula da Silva en el marc de les investigacions judicials a l’estatal Petrobras, i l’intent –ara paralitzat al Suprem– que l’expresident entrés a l’executiu per obtenir aforament han desgastat la base d’aliats.

La votació al ple del Congrés representa un caixa o faixa. Una victòria de l’oposició convertiria en un tràmit el següent pas, ja que el Senat, en un any en què hi ha eleccions municipals, difícilment tiraria enrere una decisió de la cambra baixa, que compta amb un suport social significatiu.

L’impeachment de Rousseff es fonamenta en un presumpte delicte

fiscal, que no té res a veure amb la macrooperació per corrupció a Petrobras que ha esquitxat de ple la classe política i les principals constructores del país. El govern del Bra sil està acusat d’haver fet enginyeria financera i d’haver maquillat els comptes de l’estat en tancar l’exercici fiscal, abans de tornar els préstecs als bancs públics.

El govern considera que no hi ha arguments tècnics que sustentin la destitució de la presidenta i que les tesis de l’oposició només són de caràcter polític. “Si Dilma Rousseff és apartada, la història recordarà aquests fets com el cop d’abril, la història no perdona violències a la democràcia”, apuntava l’exministre de Justícia i ara advocat general de la Unió, Eduardo Cardozo, encarregat de defensar Rousseff al Congrés.

Missatge “colpista i conspirador”

“Colpista i conspirador” és com el nucli dur del govern ha qualificat l’error, aparentment involuntari, del vicepresident, Michel Temer (PMDB), quan va enviar per WhatsApp a alguns parlamentaris afins la gravació del discurs de 15 minuts que estava assajant, ja com a president, en cas que el Congrés decidís apartar Rousseff diumenge.

Temer, que és el president del PMDB, va decidir que el partit abandonés en bloc el govern (alguns ministres no l’han seguit), però en cap moment no ha renunciat a la vicepresidència, ja que constitucionalment és el primer en la línia de successió del cap de l’executiu. Temer, que compta amb el suport dels mercats financers i de l’establishment, fa setmanes que està treballant a l’ombra en la formació d’un “govern de concentració nacional”, que permeti superar la crisi econòmica i la paràlisi política que viu el país.

La polarització al carrer és evident, amb mobilitzacions programades a tot el país a favor i en contra de la sortida de Rousseff.El govern va rebre dilluns a la matinada el suport d’intel·lectuals i artistes, alguns d’ells símbols de la resistència a la dictadura militar, com els cantautors Chico Buarque i Caetano Veloso o el teòleg Leonardo Boff, en un acte que va reunir 50.000 persones a Rio de Janeiro.

stats