Internacional 22/07/2015

El parlament grec vota avui el nou paquet de reformes acordat amb l'eurozona

El debat i aprovació de les mesures és el pas previ a l'inici de les negociacions per a un tercer rescat i una nova prova de la solidesa del govern de Tsipras

Efe
2 min
Tsipras en la presentació del seu programa de govern al Parlament. REUTERS

AtenesEl parlament grec ha iniciat aquest dimecres el debat en comissió del projecte de llei que recull el segon paquet de reformes acordat amb l'eurozona, com a pas previ a l'inici de les negociacions per a un tercer rescat. El text, que recull una reforma del codi civil i l'adopció de la directiva europea sobre sanejament de bancs, s'ha començat a analitzar en una reunió conjunta de les quatre comissions del Parlament i està previst que s'estengui tot el matí. Després, el projecte de llei passarà al ple i el debat acabarà amb la votació, que es preveu que s'allargui fins a la matinada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els canvis en el codi civil persegueixen accelerar els processos judicials i reduir els seus costos. La mesura més polèmica, que ha provocat la reacció d'advocats i jutges, és l'eliminació dels testimonis en els judicis civils. Un altre punt és la introducció de mesures que faciliten les subhastes d'habitatges quan el banc els embarga. La subhasta partirà del valor en el mercat de l'immoble en el moment de l'embargament i no el seu valor objectiu, que el fixa el ministeri de Finances per calcular els impostos corresponents a cada propietat. Al parer de les associacions d'advocats, aquest canvi facilitarà les subhastes perquè els preus en el mercat immobiliari s'han reduït sensiblement en els últims anys a causa de la crisi.

D'altra banda, la directiva europea sobre el sanejament dels bancs preveu que si una entitat necessita fons per a la seva recapitalització, primer s'ha d'adreçar als accionistes, després als tenidors de bons i, en últim terme, als dipositants. D'aquí que la directiva garanteixi els dipòsits de fins a 100.000 euros en cas de quitança.

Tsipras se la torna a jugar

La votació és una nova prova de solidesa per al govern d'Alexis Tsipras, ja que l'acord ha provocat dissidències en el si de Syriza. A la sessió de dimecres passat fins a 39 diputats van decidir no recolzar les mesures, el que va comportar a una remodelació de govern en què van ser substituïts els ministres díscols.

Tsipras va cridar dimarts a la unitat dels seus diputats i va criticar que els que s'han posicionat en contra de l'acord no hagin presentat "cap proposta alternativa". "Si alguns creuen que un pla alternatiu d'esquerres és el pla Schäuble, agafar la reserva de bitllets del BCE o pagar als pensionistes amb papers 'IOU' en lloc d'amb les seves pensions, que ho expliquin al poble grec i que deixin d'amagar-se darrere de la meva pròpia signatura ", va destacar Tsipras en un reunió amb el seu equip. En una entrevista recent, l'exministre de Finances grec, Iannis Varufakis, va afirmar que havia plantejat al primer ministre l'opció d'imprimir una moneda paral·lela a manera de pagarés, coneguda com "IOU" ('I Owe you', 'Et dec', en anglès), per pagar als funcionaris i jubilats.

stats