Diplomàcia

El passaport espanyol, el que obre més portes del món

L'últim índex de passaports de Visa Guide World situa Espanya en la primera posició, seguida de Singapur i Alemanya

Montse Gironès
3 min
Dos passaports espanyols.

BarcelonaEl passaport espanyol és el que obre més portes del món, és a dir, el passaport que permet l'entrada a més països sense necessitat de visat segons l'últim índex de passaports de Visa Guide World, un portal en línia que avalua la força i la validesa dels passaports de 199 països i territoris.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'índex considera un país poderós a partir de la quantitat de països a què es pot accedir sense la necessitat d'un visat especial. Els espanyols poden viatjar a 43 països sense dur el passaport a sobre i a 106 països sense la necessitat de demanar un visat. Les persones que tenen un passaport espanyol poden viatjar a onze destinacions amb una autorització electrònica (com l'ESTA requerida per entrar als Estats Units), a divuit països amb un visat electrònic abans de viatjar (l'Índia, l'Iran i Rússia), a uns altres divuit amb una visa tradicional (l'Afganistan, Cuba i el Sudan) i a trenta amb un visat a l'arribar a la frontera (Egipte, l'Iraq i l'Aràbia Saudita). En total, són divuit el nombre de països dels dos-cents, que ha inclòs Visa Guide World, que demanen als espanyols un visat.

Espanya ha entrat en primera posició en el rànquing del portal amb 90,3 punts sobre 100, seguit de Singapur en segona posició amb 90,29 punts i Alemanya en tercera amb 90,26 punts. Amb Itàlia en quarta i França en cinquena, són els cinc països que més llibertat tenen per viatjar pel món. Cal destacar que el Japó, en quinzena posició, i Singapur són els dos únics països del rànquing amb posicions elevades que no són europeus. Els Estats Units es troben en el número quaranta, i els tres últims països són Síria, l'Afganistan i Somàlia, tots tres marcats per una situació de conflicte.

L'índex de Visa Guide World fa servir una puntuació d'importància de destí (el destination significance score) per assignar un valor únic a cada passaport a partir de variables com les polítiques d'entrada que imposen al passaport, el producte interior brut (PIB), l'índex de poder, l'índex de turisme i l'índex de desenvolupament humà.

La Xina ja no demana el visat als espanyols

Una de les raons per les quals Espanya ha rebut aquesta puntuació ha estat per la recent decisió que ha pres la Xina d'eliminar la normativa que demanava els visats d'entrada a sis països: Espanya, França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos i Malàisia. Una decisió que va entrar en vigor el 30 de novembre i que, segons les autoritats xineses, han pres per revitalitzar el turisme al país i accelerar l'economia després de la pandèmia. La normativa durarà almenys un any i permet estendre el temps de visita a la Xina durant quinze dies.

Tot i això, l'índex original que avalua el valor dels passaports, Henley's Global Ranking, amb més de divuit anys d'experiència de recol·lecta de dades i que és el que fan servir els governs com a eina de referència per a les seves polítiques, estima que Espanya no és el país més poderós d'aquest any 2023, encara que està ben posicionat a la taula. L'índex de Henley considera que el passaport espanyol és el tercer més valuós del món per tercer any consecutiu (juntament amb Alemanya, Itàlia, França, Corea del Sud i Suècia) i Singapur és el primer.

stats