Internacional 01/03/2013

Polèmica a la Xina per un 'reality' que segueix en directe les últimes hores de quatre condemnats a mort

La televisió pública emet un programa que mostra com els presos són conduïts al lloc d'execució

Agències
1 min

PequínEls 'reality shows' poden ser un invent occidental però, com tantes altres coses, triomfen a la Xina. L'últim, però, ha provocat una enorme polèmica al país. La televisió pública, CCTV, ha emès un programa on segueix en directe les dues últimes hores de quatre condemnats a la pena de mort. El programa mostra com els homes són conduïts des de les seves cel·les fins al lloc on reben una injecció letal, tot i que aquest fet no es veu en pantalla.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El programa de televisió ha estat un èxit d'audiència i les imatges han provocat una enorme controvèrsia al país. Una controvèrsia marcada per la disparitat de criteris entre partidaris i detractors del programa. Per uns, el 'reality' té una finalitat presumptament didàctica, en recordar als ciutadans el preu a pagar si s'incompleix la llei. Per uns altres, en canvi, el programa és una mostra d'incivilització que no té res a veure amb la justícia.

El que resulta evident és que la pretensió del govern xinès era emetre un programa que donés 'exemple', una versió renovada de les amenaces de sempre. Per evitar una polèmica més gran, els quatre condemnats a mort són, tots ells, estrangers. El programa mostra com els policies els van a buscar a la cel·la, se'ls emporten lligats, i els traslladen en autocar a un centre on els ha de ser administrada la injecció que acaba amb les seves vides. Tot, retransmès en rigorós directe, tot i que el programa s'acaba just abans que se'ls apliqui la injecció letal.

stats