Internacional 28/07/2021

Les pluges al sud de Bangladesh inunden els camps de refugiats rohingyes

Més de 5.000 persones han sigut evacuades dels campaments, on hi ha hagut sis morts

Mar Sala
2 min
Una vista del camp de refugiats Rohingya a Cox's Bazar, Bangladesh, inundat després de la forta pluja, el 28 de juliol de 2021

BarcelonaLes fortes pluges monsòniques que colpegen Bangladesh han provocat almenys 14 morts i han forçat a evacuar més de 5.000 rohingyes dels camps de refugiats, on sis persones han perdut la vida a causa d’esllavissades de terra i inundacions aquest dimecres, segons informen les autoritats locals. A més, fora dels camps, vuit persones més, incloent-hi cinc nens d'una mateixa família, també han mort en altres indrets de Cox's Basar, al sud del país. I unes 700 persones residents en zones en risc d'inundació o que viuen en cases poc resistents ja han sigut traslladades a refugis governamentals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les fortes pluges han malmès centenars de refugis temporals, cosa que ha obligat famílies exhaustes a cercar refugi en mesquites i escoles", ha explicat Onno van Manen, director de Save the Children Bangladesh. En Kasim, un refugiat rohingya en una de les zones més afectades, relatava a Reuters que va veure "moltes situacions terribles en els campaments". "Els refugis estaven sota l'aigua, les mares corrien amb els seus fills plorant", ha explicat en declaracions a aquesta agència de notícies.

Segons ha comunicat l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), més de 2.500 refugis –on residien uns 12.000 persones– s'han vist greument afectats per les inundacions. No és la primera vegada que aquesta minoria musulmana assentada aquí a l'espera d'una solució és víctima d'aquest tipus de desastres. A principis de juliol, de fet, l'Organització Internacional per a la Migració de l'ONU (OIM) va assenyalar que estava avaluant el risc d'esllavissades de terra i que actuarien per enfortir les xarxes de drenatge, la instal·lació de mesures de protecció de pendents i millorar les vies clau. Tot i així, amb això no n'hi ha hagut prou per evitar el desastre.

Refugiats rohingya treballant enmig de les restes d’una casa al campament de Balukhali

En "cases" de bambú i uralita

Des que es va extremar l'onada de violència de l'exèrcit birmà contra la comunitat rohingya el 2017, hi ha gairebé un milió de refugiats vivint en camps abarrotats a Bangladesh, on les condicions de vida són precàries i majoritàriament viuen en barraques fetes de bambú i làmines de plàstic que s'adhereixen als turons inclinats i nus. Ara les inundacions empitjoren encara més la deficient situació.

"Les fortes pluges i inundacions d'avui a Cox's Basar mostren una vegada més la vulnerabilitat dels refugiats rohingya , especialment dels nens, als impactes de la crisi climàtica", es lamenta Van Manen. "Campaments com aquests no són un lloc perquè els nens visquin i creixin. La comunitat internacional ha de trobar una solució política a llarg termini".

stats