Europa

Polèmica a França pel comentari sexista d'un ministre a dones periodistes: "Cap de vosaltres m'ha ensenyat els pits"

El titular de Justícia feia al·lusió a una jove que va ser multada per anar sense samarreta pel carrer

2 min
El ministre de Justícia francès, Eric Dupond-Moretti.

ParísLa polèmica ha explotat després que diferents mitjans hagin publicat un document d'àudio amb un comentari sexista adreçat a dones periodistes pronunciat dilluns pel ministre de Justícia francès, Éric Dupond-Moretti, després de fer unes declaracions a la premsa, quan es pensava que tots els micròfons ja estaven apagats. "Veig que entre les dones periodistes que m'heu fet preguntes cap de vosaltres era davant meu ensenyant els pits, eh? No fa prou calor?", els va deixar anar el ministre. L'exclamació, que Dupond-Moretti va voler fer en to de broma, ha aixecat moltes crítiques, sobretot dels consells de redacció de diferents mitjans de comunicació del país.

El comentari masclista del titular de Justícia feia referència a uns fets també polèmics que van tenir lloc la setmana passada al municipi d'Orlhac, a la regió d'Alvèrnia. Durant la celebració d'un festival de teatre al carrer i en plena onada de calor, la policia va detenir i multar per “exhibició sexual” una jove que s'havia tret la samarreta al carrer –de manera que li havien quedat a la vista els pits.

La dona va al·legar davant la policia que "la meitat" dels nois al seu voltant anaven també sense samarreta i va defensar que multar-la només a ella era discriminatori i anava en contra de la igualtat entre homes i dones. "Hi ha un ampli consens sobre el fet que la llei és masclista, discriminatòria i il·legítima”, declarava indignada la jove a la premsa local.

Onada d'indignació

Els agents no van escoltar els seus arguments, però els fets van aixecar una onada d'indignació i dos dies després un miler de persones –moltes d'elles, dones sense samarreta i amb els pits a la vista– es van manifestar pels carrers d'Orlhac en defensa de la jove multada amb lemes com "Alliberem les nostres tetes de les vostres mirades de porc" o "Policia Nacional, milícia patriarcal".

La manifestació va acabar amb una desena de persones entrant a la força al Palau de Justícia de la ciutat i fent destrosses, fet que va motivar que el ministre de Justícia es desplacés dilluns a Orlhac i fes les declaracions que van acabar amb la broma sexista, que no va fer gens de gràcia a les periodistes a qui anava adreçada.

Després de l'allau de crítiques, l'entorn de Dupond-Moretti ha assegurat que la frase està treta de context i que el ministre només volia dir que les periodistes estaven complint la llei. Les explicacions, però, no convencen les redaccions. Els consells de redacció de dues de les grans cadenes privades de televisió franceses, BFMTV i TF1, han condemnat les paraules del titular de Justícia i les han qualificat de "sexistes" i "inacceptables", fins i tot "en forma de broma", asseguren en un comunicat.

stats