La policia del Capitoli acusa Intel·ligència de no preveure l'assalt

Primera audiència al Senat dels responsables de la seguretat el 6 de gener

3 min
Steven Sund, cap de la policia del Capitoli, en la seva compareixença sobre l'assalt davant del Senat.

Va fallar Intel·ligència, va fallar la reacció durant l'atac i va fallar la preparació dels agents. D'acord amb les declaracions de la primera de les audiències al Senat sobre el que va passar el dia 6 de gener, es pot concloure que tot el que podia sortir malament va sortir malament. Aparentment només la fortuna va evitar una tragèdia més gran. L'atac va causar la mort de cinc persones, una d'elles un agent de la policia del Capitoli. Dos dels seus companys es van suïcidar dies després. Tot i que el d'aquest dimarts només és el primer moviment del Congrés per completar el puzle del que va passar durant l'assalt d'una turba de seguidors de Donald Trump, la veritat és que el que va passar "ha exposat les debilitats en la seguretat de la ciutat més segura de país", segons va declarar el cap de la policia de Washington, Robert Contee.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Contee és l'únic dels testimonis que van participar en la sessió conjunta de dos comitès del Senat que encara conserva el seu lloc. Tant Steven Sund, cap de la policia del Capitoli, com Michael Stenger i Paul Irving, sergents d'armes del Senat i la Cambra de Representants, respectivament, van dimitir després de l'assalt. Els seus testimonis van servir per apuntalar la percepció que van fallar els serveis d'Intel·ligència i, per tant, la previsió.

Del seu relat es desprèn també que la coordinació de la resposta durant l'atac no va ser la desitjable i que la policia del Congrés no està ni equipada ni formada per intervenir en aquest tipus d'altercats.

Els tres van coincidir en assenyalar que l'atac estava preparat i que els que hi van participar van ser grups extremistes de supremacistes blancs. El seu diagnòstic esquitxa el Pentàgon: l'ordre de desplegar efectius de la Guàrdia Nacional va arribar massa tard i el paper s'avaluarà en futures sessions.

Steven Sund va apuntar cap als serveis d'Intel·ligència. "Cap dels informes que rebem va predir el que va passar", va dir l'excap de la policia del Capitoli. "Havíem planificat la possibilitat de violència, la possibilitat que algunes persones estiguessin armades, però no [estàvem preparats] per a la possibilitat d'un atac coordinat d'estil militar que involucrés milers de persones", ha subratllat. Paul Irving, responsable de la seguretat de la Cambra de Representants, ha afegit que en un informe del mateix dia 6 s'apuntava que "el potencial de desobediència civil i arrestos és tan remot com improbable".

No obstant això, el dia anterior a l'assalt una de les delegacions de l'FBI a Virgínia havia transmès a la de Washington un informe en el qual s'advertia que hi havia grups d'extremistes que amenaçaven amb una "guerra" a Washington. Sund, però, va assegurar que no va tenir notícia d'aquell informe fins després de l'atac i que haver-lo rebut "hauria sigut d'ajuda". Segons Robert Contee, "Intel·ligència no va arribar on havia d'arribar".

Però on divergeixen els relats és en com va ser la reacció dels responsables de la seguretat del Capitoli, especialment pel que fa a la sol·licitud d'ajuda al Pentàgon perquè desplegués la Guàrdia Nacional quan semblava clar que la turba superava la capacitat defensiva. Steven Sund va explicar que necessitava el permís dels dos sergents d'armes per poder sol·licitar el desplegament. Sund va assegurar que va trigar una hora a rebre la confirmació, mentre que segons Paul Irving va ser qüestió de minuts.

Va cridar més l’atenció l'apunt que va fer Contee, que va dir que havia quedat "esbalaït" per la resposta que van rebre del Pentàgon quan se'ls va demanar el desplegament de la Guàrdia Nacional. Segons el cap de la policia de Washington, alts càrrecs del Pentàgon semblaven més preocupats per l'"òptica", per la imatge de soldats als terrenys del Capitoli. "Jo tenia agents que literalment estaven lluitant per la seva vida", va explicar Robert Contee, i mentrestant els càrrecs de l'exèrcit "feien el mínim esforç".

stats