Europa

Polònia amenaça el principal grup televisiu privat del país

El canal TVN24 intentarà seguir-hi emetent a través d'una llicència holandesa

3 min
Manifestació a favor de la llibertat de premsa, la setmana passada a Varsòvia

BarcelonaNova envestida del govern polonès a la llibertat de premsa. El Parlament del país va aprovar la setmana passada una controvertida llei que prohibeix donar llicències d'emissió a canals que siguin propietat d'empreses de fora de l'Espai Econòmic Europeu. La mesura s'ha interpretat com un atac directe a TVN, el principal operador privat de televisió de Polònia, propietat del grup nord-americà Discovery i que té una línia editorial contrària al govern de l'ultraconservador Mateusz Morawiecki. El primer ministre, però, argumenta que la norma és una defensa davant de les "amenaces híbrides i perills de desinformació" que podria afrontar Polònia en cas que països hostils com la Xina o Rússia aconseguissin el control de mitjans locals.

En un comunicat, la direcció del grup TVN va qualificar l'aprovació de la llei d'"atac sense precedents a la llibertat d'expressió i a la independència dels mitjans de comunicació", i va avisar que el text "mina les bases de l'aliança" entre Polònia i els Estats Units, "construïda al llarg dels últims 30 anys". El mateix secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha expressat la seva "profunda preocupació" per una norma que, segons ha advertit, pot afectar les inversions dels Estats Units en territori polonès. Abans de la votació al Parlament, milers de persones es van manifestar als carrers de Varsòvia i una vuitantena de ciutats més per mostrar el seu rebuig al text, i responsables de 250 mitjans de comunicació d'arreu del país van fer arribar una carta conjunta al president de Polònia, Andrzej Duda, per demanar-li que es negui a signar la llei i n'impedeixi així l'entrada en vigor.

De totes maneres, abans d'arribar a la taula de Duda, el text ha de superar encara un últim escull al Senat, on la coalició governamental no té majoria. Aquesta segona votació, prevista per als dies 9 o 10 de setembre, es pot convertir, per tant, en un maldecap encara més important que la de la cambra baixa per a l'executiu que lidera el partit Llei i Justícia (PiS), que es va trencar precisament a causa d'aquesta llei: el dia abans de la votació, Morawiecki va destituir el líder de l'Acord, el seu principal soci de coalició. El partit va abandonar el govern i el text es va aprovar gràcies al suport d'una formació opositora.

Llicència holandesa

L'amenaça més immediata contra el grup TVN és la possible desaparició del seu canal de notícies, TVN24, que fa un any i mig que sol·licita, sense èxit, la renovació de la llicència d'emissió, que caduca el 26 de setembre. De moment, el canal (el més vist al país entre els que ofereixen informació les 24 hores) ha trobat una solució que li ha de permetre sortir del pas: una llicència d'emissió als Països Baixos. "En cas que el consell audiovisual [polonès] no renovi la llicència de TVN24, aquesta llicència holandesa ens permetrà continuar emetent, d'acord amb la llei polonesa i de la Unió Europea", ha explicat Kasia Kieli, presidenta del grup Discovery a Europa.

Kieli ha subratllat, però, que aquesta llicència neerlandesa "no resol de cap manera" la situació del grup TVN després de l'aprovació de la nova llei. "El futur de TVN i la llibertat de premsa a Polònia encara estan en risc. La llei i la llibertat de premsa són puntals de qualsevol democràcia, i continuarem defensant fermament el paper de TVN com el principal proveïdor de notícies independent del país", ha afegit. Discovery va anunciar la setmana passada que emprendria accions legals contra Polònia i que recorreria a l'arbitratge internacional contra una legislació que considera "discriminatòria".

Persecució als mitjans independents

Des de la seva arribada al poder, el 2015, el PiS ha maniobrat per controlar els mitjans de comunicació polonesos. Aquell mateix any es va aprovar una llei que permetia al govern nomenar directament els directors de la ràdio i la televisió públiques, i des de llavors diversos professionals han decidit abandonar aquests mitjans. L'any passat l'empresa petroliera pública PKN Orlen va signar un acord per comprar Polska Press, una companyia de titularitat alemanya que agrupa 20 dels 24 diaris regionals del país. De moment la transacció (que, de facto, posaria aquestes capçaleres, fins ara independents, sota control del govern) està pendent del vistiplau de les autoritats de la competència.

Els mitjans privats també es queixen que l'executiu vol aprovar un impost sobre els ingressos per publicitat que impactaria sobre una situació financera ja molt delicada al sector. I el mateix canal TVN24 ja va ser víctima, el 2017, d'una multa de 350.000 euros per haver promogut "accions il·legals" i "comportaments que amenaçaven la seguretat nacional" amb la seva cobertura de les manifestacions del desembre del 2016 contra les noves restriccions imposades a la premsa.

Quan el PiS va arribar al govern, fa sis anys, Polònia ocupava el 18è lloc del rànquing de llibertat de premsa que elabora anualment Reporters Sense Fronteres. Ara ocupa la 64a posició.

stats