Internacional 20/11/2021

Polònia, Lituània i Letònia exploren solucions a la crisi migratòria

Centenars de persones es manifesten en dues ciutats poloneses en suport dels refugiats

ARA
2 min
Manifestants a la ciutat polonesa de Hajnowka reclamen una solució a la crisi migratòria a la frontera

El primer ministre polonès, Matheusz Morawiecki, visitarà aquest diumenge Lituània i Letònia, on es reunirà amb els seus homòlegs, Ingrida Simonyte i Arturs Krisjanis, per abordar la crisi dels migrants que arriben des de Bielorússia, segons han informat els governs dels tres països. Malgrat que Polònia és el país de la Unió Europea més afectat, aquests dos estats bàltics, que també comparteixen frontera amb Bielorússia, fa mesos que veuen com s'incrementa la pressió migratòria, i mantenen un contacte fluid amb l'executiu de Morawiecki des de l'inici de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els governs de tots tres països han reiterat la seva visió que el que està duent a terme el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, és un "atac híbrid" contra la UE, malgrat que en les últimes hores la tensió sembla haver-se rebaixat, després del trasllat d'un gran nombre de migrants a una nau logística a Bielorússia.

El nombre de persones que intenten travessar la frontera per entrar a Polònia (i, per tant, a la UE), porta un parell de dies reduint-se. Aquest dissabte ho han provat 195 migrants, segons la policia fronterera, mentre que dijous en van ser 501. Amb tot, el ministre de Defensa de Polònia, Mariusz Blaszczak, ha manifestat que, malgrat que la situació s'ha calmat una mica, la crisi no s'ha acabat. "Hem d'assumir que continuarà durant mesos", ha dit aquest dissabte a la ràdio RMF/FM. Segons Blaszczak, el que ha fet Bielorússia ha sigut canviar la tàctica per disseminar la pressió enviant grups més petits de persones a diversos punts de la frontera. "No hi ha cap dubte que aquests atacs estan dirigits per serveis bielorussos", ha assegurat.

Manifestacions en suport dels migrants

Diverses organitzacions humanitàries han criticat el govern polonès pel seu tracte als migrants, que fa mesos que s'acumulen a la frontera. Aquest dissabte, centenars de persones s'han concentrat en dues protestes convocades a Varsòvia i a la ciutat fronterera de Hajnówka per expressar el seu suport als refugiats i reclamar ajuda. "No volem que ningú al nostre país es mori de gana o sigui detingut al bosc", ha dit a Reuters l'activista Adrianna Klimaszewska, que ha participat en la protesta a Hajnówka. "Això és el que demanem al nostre país. Demanem l'accés de personal mèdic i organitzacions humanitàries a la frontera", ha afegit.

Polònia ha imposat un estat d'emergència a l'àrea fronterera i no permet a les ONG ni als periodistes treballar-hi, i assegura que els agents proporcionen les cures adequades als migrants quan és necessari.

stats