Internacional 06/10/2016

Polònia rebutja la proposta de prohibir l'avortament

Cop al govern del partit ultradretà Llei i Justícia (PiJ) que havia donat suport, en un principi, a la iniciativa

Efe
1 min
Manifestació de dones dilluns a Varsòvia.

VarsòviaEl Parlament de Polònia ha fet marxa enrere i ha tombat la proposta de prohibir l'avortament en aquest país que havia admès a tràmit fa només uns dies i havien aixecat una onada d'indignació i importants mobilitzacions dilluns passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un país amb una dura legislació sobre la interrupció de l'embaràs, la iniciativa pretenia penalitzar les mares i els metges amb penes, fins i tot, de presó i havia sorgit després d'una campanya de recollida de signatures al carrer.

El vice primer ministre de Polònia, Jaroslaw Gowin, ha reconegut que les protestes massives de dilluns contra la prohibició total de l'avortament havien fet reflexionar el seu partit que governa amb majoria absoluta.

La mobilització de les dones poloneses "ens ha fet pensar i han suposat una lliçó d'humilitat". A més, "valorem la importància d'aquestes protestes i la bona intenció de bona part dels que van protestar", ha explicat.

L'església, a favor

Per la seva banda, l'Església catòlica polonesa ha reiterat aquest dijous en un comunicat el seu suport a la prohibició total de l'avortament, tot i que s'ha desmarcat de la possibilitat d'imposar penes de presó per a les dones que avortin i per als facultatius que practiquin la interrupció de l'embaràs.

La legislació vigent, del 1993, és considerada una de les més restrictives d'Europa, i només permet la interrupció de l'embaràs en cas de violació o incest, quan suposa un risc per a la salut de la mare i quan el fetus presenta malformacions greus.

stats