UNIÓ EUROPEA

El popular Kurz convida la ultradreta a formar govern a Àustria

El guanyador de les legislatives assegura que el seu serà un executiu "proeuropeu"

Es va evitar que ocupés la presidència d'Àustria però la ultradreta pot tenir una oportunitat d'or per formar part del govern de Viena. Sebastian Kurz, el jove líder del Partit Popular i guanyador de les eleccions legislatives, ha convidat aquest dimarts l'ultranacionalista Partit Liberal (FPÖ) de Heinz-Christian Strache a negociar la formació d'un nou govern que ha assegurat que serà "europeista".

"He decidit avui convidar el senyor Strache i l'FPÖ a iniciar oficialment les negociacions", ha anunciat Kurz en una roda de premsa a Viena després de recordar que divendres va rebre del president d'Àustria, l'ecologista Alexander Van der Bellen, l'encàrrec de formar un nou gabinet.

Kurz, actualment ministre d'Exteriors i cap del conservador ÖVP, ha expressat la seva confiança que l'FPÖ, conegut per les seves postures xenòfobes, nacionalistes i euroescèptiques, acceptarà la seva invitació, cosa que la premsa espera que es confirmi aquest dimarts.

Terratrèmol a Àustria per l'auge de la ultradreta

Vella Europa, nova ultradreta

Aquella coalició, quan l'FPÖ estava encara dirigit per Jörg Haider (mort el 2008), va provocar protestes a Europa i temporalment sancions diplomàtiques per part dels llavors 14 socis comunitaris.

Un populista a Praga?