Internacional 25/10/2021

Portugal, més a prop de les eleccions anticipades

El govern socialista no té prou suports per aprovar els pressupostos del 2022

2 min
Antonio Costa, el líder socialista després de saber-se el resultats. REUTERS

Els portuguesos són cada cop més a prop d'haver de votar en unes eleccions anticipades. El Partit Socialista, que governa en minoria, no ha aconseguit convèncer els seus aliats externs de l'esquerra perquè l'ajudin a tirar endavant els pressupostos per al 2022, que es votaran dimecres al Parlament lusità.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de setmana ja pintaven bastos per al primer ministre, António Costa, després que el Bloc d'Esquerra (BE) anunciés que hi votarà en contra. Però li quedava l'esperança del Partit Comunista (PCP), la tercera formació d'aquesta coalició informal que el 2015 es va conjurar per fer caure el govern del conservador Pedro Passos Coelho. Finalment, els comunistes han anunciat aquest dilluns que també han optat per rebutjar els comptes de l'executiu de Costa.

Els socialistes governen Portugal amb 108 escons, del total de 230, per la qual cosa necessiten que com a mínim vuit diputats no hi votin en contra. De moment compten amb l'abstenció dels tres parlamentaris del partit animalista PAN i de dues diputades no adscrites. Tot depèn, doncs, d'aconseguir tres abstencions més. A hores d’ara no sembla que el govern hi pugui comptar, després del rebuig del BE, que té 19 escons, i del del PCP, que en té 12.

Costa ha convocat una reunió de ministres d'urgència per a aquest dilluns al vespre. Si no hi ha cap canvi abans de dimecres i es manté el bloqueig, el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha advertit que dissoldrà el Parlament i convocarà eleccions anticipades, dos anys abans del previst.

L'any passat, el Bloc d'Esquerra ja va alinear-se amb l'oposició i va votar en contra dels pressupostos del 2021, però van poder tirar endavant gràcies a les abstencions dels comunistes i el PAN. Aquest cop, però, el PCP ha argumentat que no pot fer el mateix perquè "el país necessita senyals clars per a la solució de problemes com els salaris baixos", segons ha dit el líder del partit, Jerónimo de Sousa, que ha qualificat la situació dels salaris com una "emergència nacional". "La qüestió no és si hi haurà eleccions o no; la qüestió no és la crisi política; la qüestió són els problemes de fons de la societat portuguesa", ha afegit.

Tot i que el Bloc d'Esquerra va ser el primer a anunciar el seu rebuig a la proposta del govern socialista, la seva líder, Catarina Martins, ha deixat entreveure una remota possibilitat d'acord, ja que aquest dimecres ha afirmat que la porta seguirà oberta "fins al mateix dia de la votació".

El president del país, que és qui té el poder de dissoldre el Parlament i convocar eleccions, ha apel·lat al "sentit comú" i ha alertat que, sense comptes –que depenen sobre manera dels fons de recuperació europeus–, no hi haurà possibilitat de seguir endavant amb la legislatura. "La meva posició és molt senzilla: o hi ha pressupostos o no n'hi ha i avanço cap al procés de dissolució [del Parlament]", ha dit aquest dilluns.

Els comicis arribarien en un moment de davallada del suport als socialistes, si es tenen en compte els resultats de les municipals del setembre, en què el seu principal rival polític, el partit de centredreta PSD, va arrabassar-li alcaldies tan importants com la de la capital, Lisboa.

stats