INVESTIGACIÓ
Internacional 26/02/2015

La presència de ‘drones’ a París torna a posar França en alerta

Tres detinguts per haver fet enlairar un aparell no tripulat a la capital

Enric Revuelta
3 min
Una vista nocturna dels Invàlids i de l’Arc de Tiomf, dues de les imatges icòniques de la ciutat de París.

ParísFrança està entre intrigada i perplexa per la presència de drones al cel de París. La policia va obrir ahir una investigació després que en les dues últimes nits s’haguessin detectat fins a un total de deu aparells no tripulats sobrevolant diferents punts emblemàtics i estratègics de la capital francesa, com la Torre Eiffel, la plaça de la Bastilla, els Invàlids, la plaça de la Concòrdia i l’ambaixada dels Estats Units. Es desconeix qui els manipulava i amb quina intenció ho feia. Les autoritats s’han posat en alerta, ja que a finals de l’any passat ja es van detectar aparells no tripulats sobrevolant centrals nuclears, i el 20 de gener se’n va veure un altre sobre el Palau de l’Elisi. L’aparició de drones es produeix un mes i mig després dels atemptats terroristes que van sacsejar França, marcats pel brutal atac a la revista satírica Charlie Hebdo. Des de llavors el país encara manté el nivell màxim d’alerta per risc d’atemptats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“No hi ha motius per preocupar-se, però hem de mantenir la vigilància. És un assumpte que ens prenem molt seriosament -va afirmar el portaveu del govern francès, Stéphane Le Foll-, i no és un tema fàcil. Qualsevol pot fer servir un drone i fer-lo volar, però no és cap broma”.

La preocupació de les autoritats contrasta amb com s’ho prenen els ciutadans. “És un tema d’actualitat, però no noto que la gent estigui gaire preocupada”, afirmava el Gurvan. L’Artur, en canvi, deia: “Avui tothom pot comprar un drone. No són perillosos, però després de dos dies seguits potser faran alguna cosa”. El Jean-Cristophe es mostrava més irònic: “Em fan més por els drones que pugui tenir l’estat que els que volten per París aquests dies”.

Tres periodistes detinguts

Coincidint amb aquest estat d’alarma, la policia va detenir precisament ahir al vespre tres periodistes de la cadena Al-Jazeera per haver fet enlairar un drone en un parc als afores de París, segons l’agència France Presse. Tot i això, no es té constància que els detinguts tinguin relació amb la presència de drones els últims dies. L’ús d’aparells no tripulats a França està prohibit en zones urbanes i en espais públics, i quan els mitjans de comunicació han de cobrir grans esdeveniments els cal una autorització de l’exèrcit i un permís especial per fer servir aquest tipus d’aparells. En cas d’incompliment es pot arribar a haver d’afrontar una pena de fins a un any de presó i a una multa de fins a 75.000 euros.

Una de les preocupacions de les autoritats franceses és que l’ús d’aquests drones tingui com a finalitat preparar o dur a terme atacs terroristes. “Els drones utilitzats aquestes últimes nits no han de suposar una amenaça terrorista”, declara a l’ARA el periodista Laurent Khong, que dirigeix la revista digital especialitzada en drones Helicomicro.com. “Els aparells detectats són de mida reduïda i pesen molt poc, així que resulta impossible col·locar-hi explosius. Perquè en poguessin portar farien falta drones per a ús militar, que pesen més”, assegurava Khong.

L’especialista en aquest tipus d’aparells també descarta que aquests drones pugin servir per planificar un atac. “Com a molt hi poden posar una càmera per gravar, encara que això tampoc ha de suposar un perill, perquè el tipus de càmeres que es fan servir tenen poca resolució. A més a més les gravacions s’han fet de nit, i com a màxim poden servir per veure París il·luminada, però no per planificar un atemptat. Seria una pèrdua de temps”, afegia.

Una compra accessible

Un altre debat que s’ha obert és sobre la facilitat amb què es pot comprar un avió no tripulat d’aquesta mena. En una botiga al centre de París es poden comprar drones a partir de 300 euros sense cap autorització. “Tothom pot comprar un drone. El problema és l’ús que se’n pugui fer després. Sempre advertim els compradors de la legislació vigent”, diu el Pascal, el propietari de la botiga, que fa sis anys que es dedica a la venda de drones. “Avui en dia amb els programes informàtics que hi ha es pot manipular un drone molt fàcilment. N’hi ha prou amb una tauleta o un mòbil i establint el recorregut en programes com el Google Earth. No fa falta ni afegir un GPS al drone ”, explica.

stats