AMÈRICA CENTRAL
Internacional 07/11/2016

El president de Nicaragua vol entregar el poder a la seva dona

La primera dama serà vicepresidenta si guanya les eleccions de diumenge, on l'abstenció ha estat massiva, segons l'oposició

Frances Robles
3 min
El president de Nicaragua vol entregar el poder a la seva dona

ManaguaVa començar treballant com a secretària en un diari quan era adolescent. Després van venir dècades de lluita revolucionària, conflictes, poder i escàndols al costat d’un dels homes més influents de la regió. Ara, la primera dama de Nicaragua, Rosario Murillo, ha aconseguit fer el que sembla un guió de House of cards : figurava a la papereta de les eleccions que ahir es van fer en aquest país com a candidata a la vicepresidència. Qui feia tàndem electoral amb ella? El seu marit, el president Daniel Ortega.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les eleccions -en les quals la victòria de la parella i el tercer mandat consecutiu d’Ortega es donaven ahir per segurs, a l’espera del resultat oficial- no hi va participar el principal bloc opositor, ja que no les considera netes, i tampoc hi van ser com a observadors ni l’Organització d’Estats Americans (OEA) ni la Unió Europea (UE). Els grups opositors estimen que l'abstenció s'hauria elevat fins al 78%.

La cita electoral és un esglaó més en el que els que coneixen bé Murillo descriuen com un llarg ascens al poder. Va començar a pujar ajudant els pobres i guanyant-se la gent, però també generant confrontació política i apartant del poder gairebé tots els membres del cercle íntim del seu marit. “Negar-li alguna cosa a la meva mare és una declaració de guerra”, diu la seva filla, Zoilamérica Ortega , que viu allunyada de la família i va acusar Daniel Ortega d’haver-la violat de petita.

De fet, el lloc de la primera dama a la papereta presidencial és un reconeixement al rol que ja exerceix al país de facto, assegura Agustín Jarquín, que va ser candidat a la vicepresidència amb Ortega a eleccions del 2001, però va ser apartat de l’Assemblea Nacional quan va caure en desgràcia.

La cara del govern

Murillo ja és membre del gabinet i està molt involucrada en el dia a dia del govern. És qui informa diàriament del que passa al país i les decisions que es prenen. Si un nen té el Zika, Murillo sap com es diu i telefona ella mateixa als pares. Es reuneix regularment amb els alcaldes, que no poden fer res sense la seva aprovació. “No és que tingui tants seguidors com el seu marit… és que en té més”, diu Florència del Carmen, de 48 anys, una venedora.

Mentre Murillo anava guanyant poder, el govern nicaragüenc estava a l’ull de l’huracà per les mesures que es prenien per dotar de més autoritat el president Ortega. I els dubtes sobre l’estat de la jove democràcia d’aquest país anaven creixent. A Nicaragua, una revolució va derrocar una dinastia familiar i, paradoxalment, ara podria ser que una altra vingui a substituir-la. El president Ortega, de 70 anys, és un exguerriller que va participar en la Revolució Sandinista que va derrocar el dictador Somoza, la família del qual va governar el país des dels anys 30 fins al 1979.

Ara la família Ortega i el seu entorn controlen refineries, concessionàries d’obra pública i mitjans de comunicació. Al capdavant de tot hi ha Murillo, que té una obsessió malaltissa per supervisar-ho tot: des dels parcs del país fins a la imatge del seu marit. “Hi havia senyals que alguna cosa passava: la seva cara va començar a aparèixer a la propaganda del govern, primer amb el Daniel i després sola”, diu Sergio Ramírez, que va ser vicepresident d’Ortega als anys vuitanta. “Ara sembla que vol donar legitimitat política a tot plegat”.

“Ella vol tenir cada cop més poder… està malalta”, manté Sergio González, un taxista de 42 anys. “Si una empresa no permet que una parella casada treballi junta, com es permet al govern?” L’executiu argumenta que la Constitució només prohibeix que parents consanguinis -dos germans o un pare i un fill- facin tàndem electoral. Però molts analistes polítics diuen que s’està violant la part que exclou els que tenen relació “d’afinitat”.

La majoria de persones entrevistades, des d’exfuncionaris fins a gent del carrer, no dubten que darrere del pla per situar Murillo al poder hi ha l’objectiu de garantir la successió familiar. Tot i que és la portaveu del govern, l’única persona autoritzada al país per parlar als mitjans de comunicació, Murillo va declinar ser entrevistada per respondre a les crítiques.

stats