Sèrbia
Internacional 25/04/2013

El president de Sèrbia demana perdó "de genolls" per la matança de Srebrenica

Tomislav Nikolic ha demanat que "Sèrbia sigui perdonada" per l'assassinat de 8.000 musulmans d'aquesta població, tot i dir que "encara" no hi ha proves per qualificar-ho de genocidi.

Agències
1 min

BelgradEl president de Sèrbia, Tomislav Nikolic, ha demanat perdó aquest dijous en nom del seu país pels crims comesos a Srebrenica i a Bòsnia-Hercegovina, en una entrevista a la televisió pública bòsnia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"M'agenollo i demano que Sèrbia sigui perdonada pel crim comès a Srebrenica", ha declarat Nikolic en una entrevista a TV BHT que haurà de ser emesa el proper 7 de maig, segons fragments publicats a diversos mitjans.

Tot i això, a la pregunta sobre la qualificació de crims a l'enclavament bosni de Srebrenica com a genocidi, estipulada per la justícia internacional, el cap d'Estat serbi ha respost que encara no hi ha proves del genocidi. "Tot el que passava a les guerres de l'antiga Iugoslàvia té característiques de genocidi", ha sentenciat.

"Demano perdó pels crims que en nom del nostre Estat i el nostre poble va cometre qualsevol membre del nostre poble", ha declarat el president, que el 1999 va ser vicepresident durant el mandat de Slobodan Milosevic.

Uns 8.000 homes musulmans van ser assassinats després que les forces serbobosnianes, encapçalades per Ratko Mladic, arribessin a Srebrenica el juliol de 1995, pocs mesos abans del final de la guerra de Bòsnia.

L'elecció de Nikolic com a mandatari serbi va despertar l'any passat queixes a la regió balcànica a causa del seu passat ultranacionalista, tot i que va moderar la seva postura el 2008 i es va alinear a favor de l'ingrés del seu país a la Unió Europea.

Entre d'altres, Nikolic havia negat que la matança de Srebrenica fos un genovidi, tot i que va reconèixer que va ser un crim horrorós comès per membres del poble serbi impossible de justificar.

stats