Internacional 27/12/2019

Netanyahu supera amb claredat unes primàries inèdites

El primer ministre israelià guanya amb el 72,5% dels vots el seu rival, Gideon Sa'ar

Ara
2 min
Netanyahu encén els braços d'un canelobre per la festa del Hanukkah, al Mur de les Lamentacions de Jerusalem

BarcelonaNou cop d'efecte de Benjamin Netanyahu. L'actual primer ministre d'Israel ha guanyat amb certa claredat les eleccions primàries del seu partit, el conservador Likud. Netanyahu s'ha imposat amb un 72,5% al seu rival, Gideon Sa'ar, que ha obtingut un 27,5% dels vots. "Amb l'ajuda de Déu i la vostra, portaré el Likud a una gran victòria en les pròximes eleccions i continuaré dirigint l'estat d'Israel a èxits sense precedents", ha expressat aquest divendres el mandatari en referència a la seva intenció de guanyar també les eleccions generals del pròxim 2 de març, les terceres consecutives en un any per la impossibilitat de formar govern.

Netanyahu, que en catorze anys com a líder no ha tingut ningú que li hagi fet ombra dins del partit, arribava a aquestes primàries amb la llosa d'estar acusat de suborn, frau i abús de confiança i havent fracassat en la formació de govern després dels comicis d'abril i setembre. A més, aquestes primàries també eren especials perquè era la primera vegada que s'enfrontava a un rival, Gideon Sa'ar, que podia desafiar la seva continuïtat en el càrrec. Malgrat tot, el partit li ha tornat a donar confiança i el mandatari fa forta la seva fama d'"animal polític".

"Els meus germans i germanes, membres del Likud, forces immenses, estan intentant que et quedis a casa. Vine a votar per mi per liderar el partit", va demanar Netanyahu als seus possibles votants davant el clima d'escepticisme que, durant unes hores, va fer preveure una baixa participació. El clima tampoc hi va ajudar: la pluja va fer-se notar durant bona part de dijous. Malgrat això, gairebé el 50% dels 116.048 militants van acostar-se a alguna de les 106 urnes repartides per tot el país a deixar la seva papereta.

El candidat Gideon Saar intervé en un acte de les primàries del Likud a Rishon Lezion

Qui és Gideon Sa'ar?

Però qui és el candidat que ha intentat plantar cara al fins ara totpoderós Netanyahu? Sa'ar no és cap desconegut per a l'electorat israelià, i encara menys per al primer ministre. Va entrar a la política de bracet seu i ha sigut diverses vegades membre dels governs de Netanyahu. Advocat i periodista de 53 anys, està casat amb una famosa presentadora de televisió. Però el sol fet que s'hagin celebrat les primàries ja trenca la imatge de Netanyahu, el dirigent israelià més longeu al càrrec, que ha fet del Likud un partit a la seva imatge.

Pel que fa al contingut del programa, Sa'ar no s'ha diferenciat de la línia de Netanyahu i, per exemple, ha promès també l'annexió de la vall del Jordà i de les colònies jueves a la Cisjordània ocupada. Els dos han fet campanya en assentaments israelians dels territoris palestins ocupats.

stats