Cursa espacial
Internacional 06/02/2021

La primera imatge xinesa del planeta Mart

La Tianwen-1 envia les primeres fotografies abans d'entrar en l'òrbita de Mart el dia 10 de febrer

2 min
La primera imatge de Mart captada per la nau Tianwen-1 de la Xina.

És en blanc i negre, però s'hi distingeix clarament el planeta vermell. La nova fotografia publicada de Mart aquest divendres ja forma part de la història: és la primera que ha estat capturada per la Xina. La primera nau espacial interplanetària xinesa, la Tianwen-1, s'acosta finalment a Mart i espera entrar en la seva òrbita el dimecres 10 de febrer, però ja ha enviat a la Terra les seves primeres imatges del planeta, captades quan era a 2,2 milions de quilòmetres de distància.

La Xina es consolida com a nova potència espacial i es prepara per ser el tercer país del món que fa aterrar una nau a Mart, tot i que els soviètics van perdre contacte amb la seva Mars 3 només 110 segons després que hi aterrés el 1971. La nord-americana NASA és l'única agència fins ara que ha aconseguit mantenir una nau operativa sobre la superfície de Mart. La Xina vol acoseguir la mateixa fita aquest 2021.

Després de ser succionada per la gravetat de Mart el 10 de febrer, i entrar així en la seva òrbita, la Tianwen-1 intentarà fer aterrar un rover sobre la vall marciana d'Utopia al maig. Però abans ja ho haurà fet la nova nau de la NASA, la Perseverance, que si tot va bé aterrarà damunt del cràter Jezero el 18 de febrer, amb la transcendental missió de trobar-hi restes de vida.

Però la nova cursa espacial centrada en el planeta vermell no només implica les dues grans potències nord-americana i xinesa. Els Emirats Àrabs Units (EAU) també han volgut posar una fitxa al tauler espacial. Un dia abans que la Xina, el dimarts 9 de febrer, la seva sonda Al-Amal (o Hope, en la traducció a l'anglès) pretén entrar en l'òrbita del planeta vermell, en una gran demostració de puixança tecnològica. Les missions a Mart dels EAU, la Xina i els Estats Units van enlairar-se de la Terra l'estiu passat, aprofitant el moment que el nostre planeta estava més a prop del seu veí, i totes hi han d'arribar aquest febrer.

La Hope espera entrar en en òrbita dimarts i esdevenir així la primera missió interplanetària exitosa d'un país àrab, i la xinesa hi entrarà dimecres. Per aconseguir-ho, la Tianwen-1 va engegar un dels seus motors aquest divendres –quan ja era a 1,1 milions de quilòmetres de Mart– per corregir el rumb i poder entrar a l'òrbita marciana dimecres, tal com estava previst, segons ha informat l’Administració Espacial Nacional Xinesa. Al maig farà el següent pas i hi aterrarà un rover que pretén explorar la superfície de Mart durant 90 dies. Una fita més per al seu programa espacial, que el 2020 ja va ser el primer a tornar a la Terra amb mostres de la Lluna des dels anys 70.

La Perseverance de la NASA serà la tercera missió que arriba a Mart aquest any, el 18 de febrer, però no es limitarà a orbitar sinó que pretén aterrar-hi per buscar restes de microorganismes que podrien haver viscut a Mart fa milions d'anys. Dins el rover hi ha també un petit helicòpter, l'Ingenuity, de només 3,6 quilos, que ha de posar a prova la capacitat de volar en una atmosfera com la de Mart.

stats