Països nòrdics

La primera ministra finlandesa dona negatiu en el test de drogues

Es va sotmetre a la prova després d'aparèixer ballant en un vídeo privat filtrat al públic

ARA
2 min
La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa primera ministra finlandesa, Sanna Marin, ha donat negatiu en el test de drogues al qual es va sotmetre divendres després que alguns líders de l’oposició li reclamessin públicament que es fes aquesta prova arran de la difusió d’unes imatges on es veu la mandatària ballant i cantant en una festa privada amb amics. El negatiu posa en evidència, per tant, que Marin no va consumir estupefaents a la festa, tal com ella mateixa havia assegurat des de l’inici.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern finlandès ha fet públic un breu comunicat aquest dilluns que diu literalment: "No s’ha trobat cap droga en la prova a la qual es va sotmetre la primera ministra, Sanna Marin, el 19 d’agost del 2022". Així mateix, el text aclareix que la primera ministra es va fer la prova en una clínica privada i que la va sufragar de la seva pròpia butxaca.

"Mai a la meva vida, ni tan sols durant la meva joventut, he consumit drogues. Tant de bo visquéssim en una societat en la qual es pogués confiar en la meva paraula. Però com que ara volen aixecar sospites, per això m’he fet la prova", va declarar la primera ministra divendres arran de la desconfiança que va generar la difusió del polèmic vídeo de la festa.

Al vídeo s’hi veu la política finlandesa cantant i ballant sense deixar de mirar a càmera en un domicili particular amb un grup d’amics, la majoria dels quals també són personatges públics del país nòrdic. Des que les imatges s’han fet públiques, han esdevingut virals a Finlàndia però també en altres punts del planeta. La primera ministra ha criticat des del primer moment que el vídeo es difongués malgrat que fos gravat en un àmbit privat, però no ha volgut entrar en polèmiques per esbrinar qui l’hauria filtrat o bé si hauria estat hackejat d’un compte privat d’Instagram.

Les polèmiques imatges han obert el debat a Finlàndia sobre com s’han de comportar els dirigents del país. Alguns donen suport total a la primera ministra, perquè consideren que té tot el dret de celebrar una festa privada amb amics, encara que encapçali el govern finlandès. De fet, molts dels seus defensors han penjat vídeos durant els últims dies a les xarxes socials on se’ls veu ballant i divertint-se, en suport a la primera ministra. En canvi, els detractors de Marin opinen que la difusió de les imatges de la mandatària a la festa posa en entredit la imatge de la institució que representa en un moment especialment delicat per a Finlàndia per les tensions amb Rússia des de l’inici de la invasió d'Ucraïna.

Marin va assumir el càrrec de primera ministra el 2019 i des de l’aleshores ha estat sotmesa a un seguiment i supervisió constants perquè es va convertir en la cap d’estat més jove del món amb només 34 anys. Se la va batejar com "la primera ministra mil·lennial" i des de llavors es mira amb lupa el seu estil i la seva manera de fer en política.

stats