Internacional 21/12/2018

Els primers avions es comencen a enlairar i ja aterren a Gatwick, però l'aeroport continua sota mínims

Les companyies EasyJet i British Airways confirmen l'obertura de la pista

Quim Aranda
2 min
Sala de facturació de la terminal Nord de l'aeroport de Gatwick / Q.A.

LondresSota mínims, Gatwick espera començar a recuperar la normalitat aquest matí de divendres. De fet, el primer vol, IBK 2968, amb destí a Rovaniemi, Finlàndia, s'ha enlairat a les 06.33, quaranta-cinc minuts després del previst. Ha estat el segon moviment en més de trenta-tres hores des de l'aeroport. Minuts abans també n'havia aterrat un, provinent de Xangai. Per la seva banda, British Airways i EasyJet també han confirmat l'obertura de la pista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb tot, la situació de caos que des de dimecres a la nit viu Gatwick continuarà durant bona part o pràcticament tot aquest divendres, després del sabotatge que està patint el segon 'hub' amb més trànsit aeri del Regne Unit. Gatwick va tancar dimecres al vespre, quan es va detectar per primer cop la presència d'un parell de drons que posaven en risc la seguretat aèria. Des d'aleshores, s'han fet més d'una cinquantena de deteccions visuals d'aquests ginys. La policia i l'exèrcit no descarten ara abatre'ls si els tornen a detectar, mesura que havien refusat prendre ahir dijous.

Imatge de la web Flight Radar, que ja detecta operacions a Gatwick, però moltes menys de les habituals

Aquest divendres és el dia amb més operacions programades des de Gatwick, un total de 765, de tot el període nadalenc. Fons de l'aeroport, però, informen que la immensa majoria se'n veuran afectades, fet que provocarà una vegada més la desesperació de bona part dels 126.000 passatgers que hi han d'arribar o n'han de sortir.

Alguns passatgers han hagut de passar la nit a les sales de facturació de l'aeropor / BBC

Durant la nit, les dues terminals de Gatwick han estat gairebé buides, però alguns passatgers han hagut de dormir a terra. La direcció de l'aeroport continua informant que els passatgers han de comprovar amb les seves companyies aèries si els vols han estat cancel·lats o no abans de desplaçar-s'hi.

stats