Internacional 19/07/2014

Els rebels pro-russos permetran a l'OSCE accedir al lloc de l'avió sinistrat

Acorden la creació d'una zona de 20 quilòmetres perquè l'OSCE pugui rescatar els cossos de les víctimes

Efe
2 min
Milicians prorussos, a la zona del sinistre / EFE

KievEls rebels pro-russos que controlen el lloc de la província ucraïnesa de Donetsk on va caure l'avió malaisi abatut per un míssil permetran els treballs de rescat i recerca en un radi de 20 quilòmetres. Així ho ha acordat l'anomenat grup de contacte, format per representants d'Ucraïna, Rússia i l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), en una videoconferència celebrada la nit passada amb els pro-russos des de Kíev, segons ha informat avui Valentin Nalivaixenko, cap dels serveis de seguretat ucraïnesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les negociacions a tres bandes han acabat amb l'acord que es crearà una zona de 20 quilòmetres quadrats perquè Ucraïna pugui complir la seva tasca humanitària, recollir els cossos i lliurar-los als seus familiars", ha afegit Nalivaixenko, segons mitjans ucraïnesos. "Per a això s'ha acordat una zona concreta de 20 quilòmetres, i esperem que els terroristes [com anomena Kíev els insurgents] ens deixin treballar. Al grup trilateral hi ha representants de Rússia i esperem que compleixin la seva paraula", ha asseverat.

Investigació independent urgent

Nombrosos països i el Consell de Seguretat de l'ONU han demanat que es dugui a terme una investigació independent per aclarir les causes del sinistre de l'avió de Malaysia Airlines que es va estavellar sobre la rebel regió de Donetsk dijous, i han demanat que els rebels pro-russos permetin l'accés a la zona de la tragèdia.

Estats Units i les potències occidentals culpen els insurgents del suposat atac al vol MH17 i, de forma indirecta, en responsabilitzen Rússia. Aquest divendres, un grup d'inspectors de l'OSCE va arribar al lloc del succés, al costat de la localitat de Shajtiorsk, a Donetsk, en helicòpter, però no han obtingut ple accés per part dels milicians que vigilen la zona.

Mentrestant, arriben a Kíev investigadors internacionals, entre ells més de 130 especialistes de Malàisia, i un equip d'Holanda, el país que compta amb més víctimes entre els gairebé 300 passatgers morts del vol.

stats