ÀSIA
Internacional 09/08/2019

Protestes d’islamistes al Pakistan arran de la situació al Caixmir

La tensió entre l’Índia i el Pakistan ha augmentat notablement arran la decisió de l'executiu hindú d'acabar amb l'autogovern de la regió

Ara
1 min
Milers d’homes van protestar ahir a Lahore per la situació al Caixmir.

BarcelonaMés mobilitzacions contra la decisió inesperada de dilluns passat del govern de l’Índia d’eliminar l’estatus especial que tenia la conflictiva regió del Caixmir, disputada pel Pakistan però en part sota control administratiu de Nova Delhi. Divendres milers de persones -principalment de partits islamistes- van protestar en diverses ciutats del Pakistan contra la decisió de l’executiu nacionalista hindú de Narendra Modi d’acabar amb la competència del Caixmir -l’única àrea de majoria musulmana a l’Índia- de formular les seves pròpies lleis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La principal manifestació va tenir lloc a la ciutat de Lahore, la capital de la província del Panjab, al nord-est del país i a tocar de la frontera amb l’Índia. Allà uns 3.000 seguidors del partit islamista Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) van corejar clams contra el govern de Nova Delhi. Segons el portaveu policial de la ciutat, Nadeem Hussain, els manifestants van recórrer els principals carrers de Lahore fins a arribar al Parlament provincial. El mateix partit polític, el TLP, també va organitzar dues protestes a la localitat de Karachi, al sud, en què van participar 600 persones. Mentrestant, a la capital, Islamabad, la formació política islamista més gran del Pakistan, Jamaat-e-Islami, va convocar una altra protesta que en va reunir unes 2.000.

La tensió entre l’Índia i el Pakistan ha augmentat notablement arran de l’anunci de Nova Delhi. El Pakistan, que denunciarà a l’ONU el cas perquè, segons Islamabad, viola les normes internacionals sobre territoris en disputa, ha expulsat aquesta setmana l’ambaixador indi al país. També ha rebaixat bona part de les seves relacions diplomàtiques i comercials.

stats