Alemanya, al banc dels acusats del Tribunal de la Haia per subministrar armes a Israel

Nicaragua denuncia Berlín per no haver aturat el flux de municions i per la retirada del finançament a la UNRWA

ARA
2 min
Vista al Tribunal Internacional de l'ONU de la denúncia de Nicaragua contra Alemanya per complicitat en el genocidi de Gaza.

BarcelonaL'ofensiva israeliana contra la franja de Gaza ha tornat avui al Tribunal de Justícia de l'ONU, el més important del món. En aquest cas, l'acusat no és Israel, sinó Alemanya, que és el segon subministrador d'armament de l'exèrcit israelià després dels Estats Units. Al gener, Sud-àfrica va aconseguir que l'alt tribunal, amb seu a la Haia (Països Baixos), processés Israel per estar cometent un genocidi "plausible" contra el poble palestí. I ara és Nicaragua qui ha pres la iniciativa de demandar Alemanya per "facilitar la perpetració d'un genocidi".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'argument del país centreamericà és que, malgrat l'evidència que Israel comet greus violacions del dret internacional a Gaza (segons el mateix tribunal, poden arribar a constituir un genocidi), li ha continuat subministrant armes. Nicaragua recorda que, com a signant de la Convenció de Prevenció del Genocidi -els EUA, per exemple, no l'han signat-, Alemanya té l'obligació de prevenir-lo en qualsevol lloc del món, però s'ha convertit en còmplice. L'any passat, el 30% de les importacions d'armes d'Israel procedien d'Alemanya, per valor de 326 milions de dòlars.

Nicaragua reclama a l'alt tribunal que obligui Berlín a aturar la venda d'armes a Israel i assegurar-se que el material militar que ha estat lliurat fins ara per l'estat o les organitzacions alemanyes no s'utilitzi per violar el dret internacional. A més, vol que el tribunal dictamini cautelarment que Alemanya ha de tornar a finançar l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA), a la qual diversos països han tancat l'aixeta després de les acusacions mai demostrades per Israel que 9 dels seus 13.000 treballadors locals haurien tingut algun tipus de vinculació amb Hamàs.

"Ajudar el perpetrador"

En el discurs d'obertura, l'ambaixador nicaragüenc a Berlín ha denunciat: "El cas que ens ocupa implica esdeveniments transcendentals que afecten la vida i el benestar de milions de persones, i fins i tot la destrucció d'un poble sencer". I que, en aquests casos, els altres estats han d'evitar "ajudar el perpetrador". I ha alertat: "Si Israel continua actuant sense cap límit, com ha fet des del seu naixement, i continua tenint el suport indiscriminat d'estats com Alemanya, una nova generació de palestins tornarà a alçar-se en el futur".

Alemanya exposarà els seus arguments dimarts. L'advocat Daniel Mueller ha afegit que "és una excusa patètica per a les criatures, les dones i els homes palestins facilitar ajuda humanitària, també amb llançaments des de l'aire, amb una mà, i amb l'altra enviar l'equipament militar per aniquilar-los".

stats