La carta de Bin Laden sobre l'11-S es fa viral a TikTok

La plataforma ha eliminat i ha prohibit els vídeos i els 'hashtags' sobre el tema

Montse Gironès
2 min
Imatge de l’aplicació TikTok, una de les xarxes que més fan servir els joves.

BarcelonaEl 24 de novembre del 2002 el diari britànic The Guardian publicava a la seva pàgina web la traducció de la carta que Ossama bin Laden havia fet pública a mitjans extremistes àrabs on justificava l'atac a les Torres Bessones l'11 de setembre del 2001. Aquesta setmana, la xarxa social TikTok va començar a omplir-se de vídeos de joves explicant el contingut de la carta, expressant la seva simpatia cap a les afirmacions de Bin Laden i instant altres joves a llegir-la, en el context de crítiques dirigides al paper que han pres els Estats Units en la guerra entre Israel i Hamàs a la franja de Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un dels vídeos amb més visualitzacions apareixia una noia pentinant-se i una frase: "Quan llegeixes la carta d'Ossama bin Laden i t'adones que t'han mentit durant tota la teva vida". Una altra declarava: "Intentant tornar a la normalitat després de llegir la carta i saber que tot el que vam aprendre sobre el Pròxim Orient, l'11-S i el «terrorisme» és una mentida".

La carta, escrita un any després de l'atac d'Al-Qaida als Estats Units, criticava el país nord-americà d'haver donat suport a Israel i acusava els jueus de controlar l'economia i els mitjans. A més, incloïa comentaris antisemites i denunciava que els Estats Units havien "finançat l'opressió dels Palestins".

TikTok ha eliminat i ha prohibit els vídeos, a més dels hashtags sobre el tema. Des de dijous, a l'aplicació ja no apareix res si es busca "carta a Amèrica" o "Bin Laden", i surt un missatge d'advertència. Segons han declarat els portaveus de la xarxa social, és contingut que viola la seva normativa de prohibir el suport de "qualsevol forma de terrorisme", i han afegit que, tot i que els vídeos tenien moltes visualitzacions, no havien estat realment "virals". Tot i això, els vídeos van traspassar TikTok i apareixen en altres plataformes com X.

Fricció entre TikTok i els EUA

Des del començament del conflicte a Gaza, la tensió entre l'aplicació TikTok, de l'empresa xinesa ByteDance, i els Estats Units, ha incrementat. Els americans van acusar-los d'haver amplificat el contingut propalestí i antisemita. "Mai hi ha justificació per la difusió de mentides repugnants, malvades i antisemites que el líder d'Al-Qaida va emetre després d'haver comès el pitjor atemptat terrorista a la història dels Estats Units", ha declarat Andrew Bates, portaveu de la Casa Blanca. No obstant això, els xinesos s'han defensat i han explicat que l'algoritme no és capaç d'empènyer contingut concret als usuaris i que des del 7 d'octubre han estat eliminant vídeos que promovien la violència i la desinformació.

Alguns dels usuaris que van publicar els vídeos també han volgut justificar-se. Sense donar a conèixer el seu nom, han parlat amb mitjans com The Washington Post i han explicat que no donen suport ni a la violència ni al terrorisme, sinó que només havien compartit la carta i els seus continguts per "propòsits educatius".

Després que els vídeos superessin els 14 milions de visites, The Guardian va decidir retirar la carta de la seva pàgina web, substituint-la amb un missatge justificant la seva decisió. "La carta ha estat compartida massivament a les xarxes socials sense el context complet. És per això que hem decidit retirar-la i dirigir els lectors a l'article original que el contextualitza", va argumentar el diari.

stats