Israel torna a ordenar evacuacions al nord de Gaza després de quatre mesos

L'exèrcit israelià intensifica els bombardejos arreu de la Franja quan fa 200 dies que va començar la guerra

ARA
2 min
Israeli tanks move in the northern Gaza Strip

BarcelonaIsrael ha tornat a ordenar aquest dimarts l'evacuació d'algunes zones del nord de Gaza. No ho feia des del gener passat, quan van considerar que Hamàs ja no controlava l'àrea i va centrar el gruix de les seves tropes al sud de la Franja. L'ordre d'evacuació arriba en una setmana en què l'exèrcit de Tel-Aviv ha intensificat la seva activitat per tota la Franja i enmig de noves condemnes de la comunitat internacional per la troballa de fosses comunes en hospitals de l'enclavament que van ser assaltats per l'exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un missatge a X, el portaveu en àrab de l'exèrcit israelià, Avichay Adraee, ha advertit els residents de quatre zones al nord de Beit Lahiya, a tocar de la frontera amb Israel, que estaven en una "zona perillosa de combat" i ha avisat que les Forces de Defensa d'Israel (FDI) pensaven actuar amb "força extrema contra infraestructura terrorista i elements subversius" a la regió.

Les hostilitats contra el nord de Gaza, però, ja havien començat dilluns a la nit amb una incursió de l'exèrcit a la ciutat de Beit Hanoun i bombardejos al barri de Zeitoun, a la ciutat de Gaza, i a Beit Lahiya, on un noi va morir quan una de les bombes va impactar contra una mesquita. Poc després, la Jihad Islàmica, un dels grups armats aliats de Hamàs, va llançar projectils contra dues ciutats del sud d'Israel, que no van causar víctimes.

L'exèrcit israelià també ha bombardejat aquest dimarts l'est de la ciutat de Khan Yunis, al sud de l'enclavament, l'endemà que els tancs assaltessin aquesta zona. En un comunicat, les FDI asseguren haver colpejat "uns 25 objectius terroristes repartits per la franja de Gaza, entre els quals hi ha infraestructura militar, llocs d'observació, terroristes i rampes de llançament".

Tot i que gran part de les tropes israelianes es concentren ara al voltant de la ciutat de Rafah i han rebaixat la seva presència al centre i nord de la Franja, Israel continua bombardejant i fent incursions esporàdiques en aquestes zones. Les famílies gazatines, doncs, es troben amb problemes per tornar a casa seva.

Crides a l'escalada

També aquest dimarts, Abu Ubaida, el portaveu de les Brigades Al-Qassam, el braç armat de Hamàs, ha cridat a l'escalada en un discurs televisat en ocasió dels 200 dies de guerra a Gaza. Ubaida ha agraït l'atac de l'Iran sobre Israel perquè "va posar noves normes sobre la taula i va confondre l'enemic" i ha cridat a l'acció a Cisjordània i, especialment, a Jordània, que, per a Ubaida, és "un dels fronts àrabs més importants". Ubaida també ha defensat el paper de Hamàs en les negociacions per a un alto el foc amb Israel. "El govern de l'ocupant [Israel] està estancat i intenta bloquejar els esforços dels mediadors", ha afirmat.

stats