Forces d'elit israelianes assalten l'Hospital Nasser, un dels últims encara operatius a Gaza

L'OMS adverteix que el centre és "la columna vertebral" del que queda del sistema sanitari al sud de la Franja

3 min
Un grup de pacients de l'hospital Nasser de Khan Younis, descansen desprès, d'arribar  a Rafah,  evacuats  per l'atac a les instal·lacions hospitalaries

BarcelonaForces especials israelianes han assaltat aquest dijous l'Hospital Nasser de la ciutat de Khan Yunis, al sud de Gaza. Es tracta d'un dels últims que continuen operatius a la Franja, tot i que de forma parcial. El portaveu militar israelià ha assegurat que es tracta d'una operació "limitada" que busca recuperar cossos d'ostatges segrestats el 7 d'octubre. El ministeri de Salut de Gaza informa, per la seva banda, que els militars han entrat al centre destruint un mur al costat sud del complex i han bombardejat el pàrquing de les ambulàncies i la zona on s'havien refugiat en tendes milers de civils desplaçats per la força durant aquests quatre mesos de guerra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els soldats israelians han ordenat a l'administració de l'hospital que traslladi tots els pacients –inclosos els que estan en unitats de cures intensives i la sala de la maternitat, segons informen fonts mèdiques del centre–. Un periodista d'Al-Jazeera que està treballant des de la veïna Rafah ha explicat que els soldats han ordenat evacuar el centre i que "hi ha una intensa activitat d'artilleria". Assegura que les forces israelianes han bombardejat la unitat de maternitat, la d'ortopèdia i les urgències, que hi ha desenes de ferits i que tot el personal mèdic ha estat detingut. Els soldats, explica, estan interrogant tant el personal sanitari com els pacients "en grups de cinc".

Metges Sense Fronteres denuncia que l'hospital ha estat bombardejat "tot i que les forces israelianes havien dit al personal mèdic i els pacients que podien quedar-se dins el centre" , El seu personal mèdic ha informat d'una situació "caòtica, amb un nombre indeterminat de morts i ferits" i la desaparició d'un dels seus treballadors. "El personal mèdic d'MSF ha hagut d'abandonar l'hospital i deixar els pacients", informa l'organització. Un membre del seu equip ha estat detingut en el control militar que els soldats israelians han establert a l'hospital.

L'ofensiva israeliana sobre Gaza ha destruït el sistema sanitari de la Franja sistemàticament. Segons informava dimecres l'Organització Mundial de la Salut, no queda en tota la Franja cap hospital plenament operatiu. Dels 36 centres mèdics existents només 13 continuen funcionant, i ho fan de forma parcial. Cal recordar que Gaza té una població de 2,3 milions d'habitants, la meitat dels quals són criatures, i que els atacs israelians han deixat més de 68.000 ferits des del 7 d'octubre.

"No podem perdre aquest hospital"

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, s'ha mostrat "alarmat" per les notícies que arriben de l'Hospital Nasser, que considera "la columna vertebral del sistema sanitari al sud de Gaza". Ha assegurat que els seus equips fa dies que no poden accedir al centre i que han perdut tot contacte amb el personal sanitari que hi treballa. El responsable de l'OMS per als Territoris Palestins, Rik Peeperkorn, ho ha deixat molt clar: "No podem perdre aquest hospital, té una importància crítica".

Imatges de l'atac a l'hospital Nasser de Khan Younis, al sud de la Franja de Gaza

Divendres passat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va anunciar una ofensiva imminent sobre el sud de Gaza, on s'ha refugiat la meitat de la població de la Franja durant aquests quatre mesos de guerra, seguint les ordres d'evacuació de l'exèrcit. Davant les dimensions del desastre humanitari que suposaria una invasió, els Estats Units han augmentat la pressió per a la negociació d'un alto el foc que fa dies que es fa amb la participació d'Egipte i Qatar al Caire.

Des del matí l'exèrcit israelià ha llançat una onada de bombardejos aeris i d'artilleria al sud de Gaza, que ha forçat molta gent a fugir de Rafah, en la majoria de casos famílies que ja s'havien hagut de desplaçar set o vuit vegades des de l'inici de la guerra. Segons l'agència humanitària de l'ONU s'estan traslladant als camps de refugiats de Deir el -Balah o Nusseirat al centre de Gaza, on també hi ha operacions militars. Segons les autoritats de Gaza, les operacions israelianes han matat ja almenys 28.663 palestins a Gaza.

stats