Netanyahu recorre a un jutge opositor per defensar Israel de l'acusació de genocidi al Tribunal de l'Haia

Aharon Barak, supervivent de l'Holocaust, és un jurista de prestigi internacional

2 min
El jugte Aharon Barak

BarcelonaIsrael s'enfrontarà a partir de dijous al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l'ONU per respondre a la demanda de Sud-àfrica, que l'acusa d'estar perpetrant un genocidi a Gaza.. Per defensar-se, l'estat hebreu té dret a designar un jutge i, ironies del destí, el govern de Benjamin Netanyahu ha hagut de recórrer a un opositor. L'elegit és l'exjutge del Tribunal Suprem Aharon Barak, un supervivent de l'Holocaust de 87 anys que fins fa pocs mesos patia assetjaments públics a la porta de casa seva per enfrontar-se a la polèmica reforma del govern, que pretén retallar la independència de l'alt tribunal. Els manifestants el titllaven "d'enemic de la pàtria" i de ser el "cap de la serp" pel seu pols amb el govern per les mesures que, si finalment són aprovades, facilitarien que Netanyahu s'escapoleixi dels casos de corrupció que té pendents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tribunal està format per 15 jutges, però segons el seu reglament els països implicats en un cas poden designar un magistrat més. Barak ho farà per designació del fiscal general israelià, que ha estat ratificada per Netanyahu.

Barak va ser el president del Tribunal Suprem entre 1995 i 2006, i va formar part de l'alt tribunal durant 28 anys. Se'l considera el jurista israelià amb més prestigi internacional. Però com explica el diari israelià Haaretz, "està estretament identificat amb l'establishment jurídic israelià, per això Israel hauria pogut estimar-se més designar un jutge estranger". Va ser un dels juristes que va encapçalar l'oposició a la polèmica reforma de Netanyahu, que fa uns dies va ser precisament bloquejada pel Suprem.

Polarització

Algunes veus dins el govern d'unitat, que Netanyahu va ampliar per dirigir la guerra, com el ministre sense cartera Gideon Sa'ar, han fet costat a la designació de Barak com l'home amb prou reputació que pot afrontar la "deslegitimació" internacional que afronta Israel. Partits de l'oposició també li han fet costat com a jurista "admirat al món", i el líder del Partit d'Unitat Nacional, Benny Gantz, també l'avala com un "patriota que sempre farà costat al país que tant s'estima".

En canvi, algunes veus dins del Likud, el partit de Netanyahu, s'han mostrat contràries a la designació, com la ministra de Transports, Miri Regev, que ha assegurat que Barak "no és un nom de consens" i que hi hauria altres candidats millors. El diputat del partit Sionisme Religiós, Simcha Rothman, un dels arquitectes de la reforma judicial, ha dit a X que "el meu silenci [sobre la designació] és eixordador".

Pel que fa als quatre advocats que Israel pot designar per defensar-se de l'acusació de genocidi, un dels designats és el jurista britànic Malcolm Shaw, expert en arbitratge internacional en casos de disputes territorials, drets humans i llei marítima. El procés començarà aquest dijous, en una primera vista per valorar la petició de Sud-àfrica que el tribunal prengui mesures cautelars per prevenir el genocidi i que es podria concretar amb una crida a l'alto el foc. Si els jutges emeten aquesta ordre, que és legalment vinculant, teòricament el Consell de Seguretat de l'ONU podria ordenar sancions, però això és a la pràctica impossible, per la capacitat de veto dels Estats Units. En tot cas, un dictamen en aquest sentit del tribunal amb seu a l'Haia consolidaria la idea que Israel comet un genocidi contra els palestins, cosa que augmentaria el seu aïllament internacional i legitimaria les accions de boicot contra el país hebreu i les seves empreses.

stats