Teories conspiratives i la implicació de l'Iran a la guerra

Els israelians van vincular ràpidament l'atac de Hamàs amb Teheran sense aportar cap prova

3 min
El líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei.

BarcelonaAlguns mitjans hebreus han comentat que els Estats Units han dit a l'Iran que ha de mantenir-se allunyat del conflicte entre Israel i Hamàs, i que Teheran ha contestat que serà difícil fer-ho si Israel continua bombardejant massivament Gaza i el seu exèrcit entra a la Franja per terra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'enemistat entre l'Iran i Israel ve de lluny. Durant l'època preislamista, que va acabar amb la revolució iraniana del 1979, Israel era el principal aliat del xa. Les relacions econòmiques anaven molt bé i, el que és més important, les relacions militars i de les agències d'intel·ligència eren molt estretes, una cosa que els islamistes no han oblidat perquè la van patir en la seva pròpia pell.

Lògicament, això va acabar-se amb la revolució de Khomeini. Des de llavors, Israel finança els grups de l'oposició al règim islàmic, fins i tot els considerats terroristes a escala internacional, i el Mossad periòdicament opera dins de l'Iran per desestabilitzar el país amb l'ajuda dels grups antiislamistes. Teheran, per la seva banda, dona suport militar i econòmic als grups antiisraelians com Hezbol·lah i Hamàs.

¿Ha participat l'Iran en l'atac de Hamàs del 7 d'octubre? Els israelians van vincular ràpidament l'atac amb Teheran, i van dir que la manera d'operar dels milicians de Hamàs tenia les característiques i el segell dels iranians, però fins ara no han aportat proves, ni petites ni grosses, de la possible implicació iraniana.

Alguns mitjans occidentals han dit que la setmana abans de l'atac, els serveis d'intel·ligència iranians van celebrar una reunió amb Hamàs a Beirut, on van donar-hi llum verda. No obstant això, en aquest cas tampoc es van aportar proves.

Naturalment, Israel té un gran interès a vincular Teheran amb Hamàs, i no hi ha dubte que els iranians aporten diners i, si poden, armes a l'organització palestina. Malgrat això, fins ara ningú no ha presentat proves específiques respecte a la hipotètica vinculació iraniana. I no pot dubtar-se que Israel ho hagués publicat immediatament si en tingués les proves.

Teheran va dir oficialment que no estava al corrent de l'operació. Sembla una cosa creïble, perquè els serveis d'intel·ligència iranians estan molt infiltrats en els serveis d'intel·ligència israelians i occidentals, i una operació com aquesta ha requerit una preparació prolongada. Seria molt estrany que els occidentals no haguessin sabut res del que va cuinar-se durant molts mesos si hi hagués una implicació iraniana.

Teories conspiratives

En certa manera, això està relacionat amb la versió que circula àmpliament per les xarxes socials segons la qual el que va passar va ser, en realitat, una operació dels serveis d'intel·ligència israelians. Les teories de la conspiració no falten mai. És evident, i no és una cosa nova, que els serveis d'intel·ligència israelians estan molt ben infiltrats en els grups palestins i, per tant, difícilment podien ignorar el que s'estava preparant.

Però aquesta versió costa molt de creure per diversos motius, com la gran quantitat de morts israelians que hi va haver. Potser l'única manera de justificar aquesta hipòtesi conspirativa seria considerar que l'operació va escapar-se de les mans dels serveis d'intel·ligència israelians i que a continuació Israel expulsi tots els palestins i torni a reocupar la Franja.

Una altra qüestió, relacionada amb l'Iran, és el que està passant a la frontera nord amb el Líban. De moment, un incident segueix l'altre i ja hi ha hagut diversos morts tant entre els milicians de Hezbol·lah com a Israel. ¿Pot conduir aquesta tensió a un enfrontament més violent entre la milícia libanesa i Israel?

Un analista israelià deia dilluns que Teheran no vol perdre la carta de Hezbol·lah o, més ben dit, no vol gastar-la, perquè és una carta molt valuosa, una amenaça permanent que preocupa Israel i que sempre està preparada per fer-se servir. És un bon raonament, i condueix a pensar que Teheran s'ho pensarà dues vegades abans de perdre aquesta carta.

Naturalment, la dinàmica dels esdeveniments també pot incidir en l'evolució del conflicte, i fins i tot ser decisiva, però tant Hezbol·lah com Israel saben perfectament fins a on poden arribar, fins a on poden tensar la corda, especialment ara que els Estats Units han enviat dos portaavions al Mediterrani oriental.

stats