Hezbol·lah no vol una altra guerra al Líban, però ensenya les dents

De moment, el grup ha decidit mantenir-se a la rereguarda, i calibrar les seves forces, colpejant únicament posicions estratègiques

3 min
Bombardeig al poble libanès de Marwahin, a prop de la frontera amb Israel, aquest dimecres.

BeirutDes de l'atac de Hamàs a Israel de dissabte, Hezbol·lah ha emès missatges ambigus sobre la seva participació militar en el front de Hamàs. Sobre el paper, als seus comunicats oficials, ha destacat el seu suport a la causa palestina, fent crides a altres estats àrabs a mostrar la seva solidaritat amb la franja de Gaza. No obstant, sobre el terreny, el partit-milícia xiïta libanès, fundat a l'Iran el 1982, ha llançat salves de coets contra posicions de l'exèrcit israelià als alts del Golan, el territori sirià sota ocupació israeliana, als quals Israel ha estat responent amb foc d'artilleria i bombardejos al sud del Líban. Aquest mateix dimecres, les alarmes s'han disparat en nombroses localitats al nord del país i l'exèrcit ha instat els ciutadans a refugiar-se per una suposada "incursió" d'aparells aeris des del Líban, però finalment ha resultat una falsa alarma.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquests incidents transfronterers, que es repeteixen des de dilluns, han fet saltar les alarmes sobre un possible nou front de batalla en la guerra contra Israel. Per ara, però, no queda clar que s'arribi a una confrontació directa. De moment, Hezbol·lah ha decidit mantenir-se a la rereguarda, i calibrar les seves forces, colpejant únicament posicions estratègiques als alts del Golan, on es troben les ocupades Granges de Shebaa, territori reclamat pel Líban a Israel, que va ocupar aquesta franja de terra en la guerra del 1967. Es tracta d'atacs dissuasius: "Un advertiment que som aquí, i la situació podria escalar si Israel inicia la seva invasió terrestre total a la franja de Gaza", assenyala Feras El Maksad, de l'Institut d'Estudis del Pròxim Orient.

Les tàctiques de Hezbol·lah per ara són atacs limitats contra posicions militars israelianes a prop de la frontera i donar suport a faccions palestines afins a Hamàs des de territori libanès. De fet, a mesura que els bombardejos a Gaza s'intensificaven, Hezbol·lah va permetre a un grup d'homes armats de la Jihad Islàmica que s'infiltressin a Israel des de territori libanès. La incursió va acabar en enfrontaments violents que es van saldar amb diversos ferits a la part israeliana i dos combatents morts. Com a represàlia, Israel va tornar a bombardejar dilluns a la nit el sud del Líban, cosa que va obligar part de la població civil que viu prop de la frontera a marxar de casa seva.

L'èxode de civils va obligar la seva ala política, el Partit de Déu, a haver de donar explicacions: un dels seus diputats va dir que era legítim defensar-se de les agressions d'Israel després que cinc dels seus combatents morissin en el foc creuat.

La invasió terrestre, una línia vermella

Hezbol·lah no està buscant una nova guerra al Líban: ja n'ha lliurat dues amb Israel en el passat, l'última el 2006. La d'ara tindria un cost humà enorme al país, que està ensorrat econòmicament i fa un any que no té president ni govern, en una crisi política sense precedents. Hezbol·lah és conscient que podria posar-se en contra una gran part de l'opinió pública libanesa, que no es vol veure arrossegada a una nova guerra pels interessos de l'Iran. En els darrers anys, el Partit de Déu ha perdut pes polític, ja que molts libanesos l'acusen de ser el responsable de tots els mals del País del Cedre. Aquest és el sentiment general, almenys des de la revolució d'octubre del 2019, quan més d'un milió de libanesos van sortir als carrers per exigir la fi de la ingerència externa, de les armes de Hezbol·lah i del confessionalisme.

Però la contenció de Hezbol·lah té un límit. A l'altra banda de la línia vermella hi ha la imminent invasió terrestre a gran escala de l'exèrcit israelià. Israel coneix bé el seu enemic i sap que des que va acabar la guerra del 2006, la milícia xiïta s'ha rearmat amb milers de coets i míssils antitanc. I en una guerra de guerrilles, els combatents de Hezbol·lah s'han entrenat durant més d'una dècada al camp de batalla de Síria. L'exèrcit israelià sap per experiències passades que moriran soldats si Hezbol·lah s'involucra en la guerra, i el Líban altra vegada serà l'ostatge d'una guerra que no és la seva.

stats