El Tribunal de la Haia ordena a Israel aturar l'atac a Rafah

El Tribunal Internacional de l'ONU admet que la situació humanitària a Gaza és "desastrosa"

4 min
Palestins fugint dels bombardejos a Rafah.

BarcelonaEl Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU ha ordenat a Israel que aturi immediatament l'ofensiva militar sobre Rafah i li ha exigit que reobri el pas fronterer amb Egipte per permetre l'accés d'ajuda humanitària. L'atac israelià a la ciutat del sud de la Franja de Gaza ja ha causat el desplaçament forçat de més de 800.000 persones, i els organismes internacionals han alertat de l'ús de la fam com a arma de guerra per part del govern de Benjamin Netanyahu. La decisió del Tribunal de la Haia, la més alta instància judicial del món, obre la porta a l'adopció de sancions internacionals contra Israel si, com és previsible, ignora l'ordre. Els bombardejos israelians sobre Rafah s'han intensificat minuts després que el president del Tribunal llegís la resolució.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el marc del procediment obert per Sud-àfrica contra Israel per vulnerar la Convenció per a la Prevenció del Genocidi, els jutges han dictaminat que "Israel ha d'aturar immediatament la seva ofensiva militar, i qualsevol altra acció a la regió de Rafah que pugui infligir als palestins a Gaza condicions de vida que puguin portar a la seva destrucció física total o parcial". A més de reclamar a Israel que garanteixi l'accés d'ajuda humanitària a la població de Gaza, el Tribunal també ha ordenat a Tel-Aviv que permeti l'entrada a la Franja d'equips d'investigació de l'ONU per investigar les possibles violacions de la Convenció per a la Prevenció del Genocidi.

L’ofensiva d’Israel a Gaza

Erez

(control israelià)

2 km

Jabalia

Zones que Israel ha ordenat evacuar

Ciutat de Gaza

LÍBAN

SÍRIA

Zona humanitària

d’Al-Mawasi

Deir al-Balah

ISRAEL

CISJORDÀNIA

Khan Yunis

FRANJA

DE GAZA

ISRAEL

EGIPTE

RAFAH

Pas de Rafah

(ocupat per Israel)

JORDÀNIA

EGIPTE

Kerem Shalom

(control israelià)

Zones que Israel ha ordenat evacuar

Passos fronterers

ISRAEL

RAFAH

EGIPTE

2 km

Zones que Israel ha

ordenat evacuar

Passos fronterers

ISRAEL

RAFAH

EGIPTE

2 km

La resolució s'ha aprovat amb el vot a favor de 13 jutges i el vot en contra de la jutge d'Uganda i el magistrat designat ad hoc per Israel. Els jutges també han reclamat l'alliberament immediat i incondicional dels ostatges israelians retinguts a Gaza des del 7 d'octubre.

El Tribunal no té força executiva i la pilota passa ara al Consell de Seguretat de l'ONU, on els Estats Units tenen dret a veto. Tota una patata calenta per al president Joe Biden, que ha vist com Netanyahu engegava l'atac a Rafah, desobeint les seves instruccions. La Casa Blanca ha frenat l'enviament d'armes a Israel en resposta a l'ofensiva contra la ciutat on s'havien refugiat 1,4 milions de palestins i ara haurà de decidir si veta les sancions.

Els Estats Units no reconeixen l'autoritat del Tribunal, però els altres països que sí que la reconeixen i que són membres del Consell poden apel·lar-hi. Biden haurà de decidir si protegeix internacionalment un estat que està desafiant les seves línies vermelles, i també tindrà més influència sobre les decisions de Netanyahu. Previsiblement, governs europeus, amb l'excepció d'Alemanya, faran cas al Tribunal, o fins i tot poden imposar sancions directament si Israel desobeeix l'ordre. Com ha constatat aquest divendres a Florència el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, "haurem d'escollir entre el suport a una institució Internacional i l'estat de dret o el nostre suport a Israel".

Israel, més aïllat

Passi el que passi, la resolució de la més alta instància judicial del món en un cas per genocidi, l'argument fundacional d'Israel, augmenta la pressió internacional contra Tel-Aviv. En declaracions a l'ARA, Raji Sourani, advocat de Gaza i fundador del Centre Palestí pels Drets Humans, alerta que "si els Estats Units decideixen imposar el seu veto a les sancions, hauran acabat de destruir el sistema del dret internacional".

Sourani recorda que la decisió arriba pocs dies després que el fiscal de l'altre tribunal amb seu a la Haia, el Tribunal Penal Internacional, hagi demanat la detenció del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, acusats de crims de guerra i contra la humanitat. "El sistema s'ha començat a moure ara, després de gairebé vuit mesos de genocidi, amb passos tímids, però ha trencat el tabú de la impunitat d'Israel. Sabem que cap tribunal acabarà amb l'ocupació de Palestina, i que el que compta és la resiliència del poble palestí i l'increïble suport internacional que tenim, des del Japó fins a Barcelona".

El Tribunal Internacional de Justícia aquest divendres.

La resolució també deixa clar que Israel no ha complert amb les mesures cautelars que ja havia dictat. Com destaca Javier Chinchón, professor de dret internacional de la Universidad Complutense de Madrid, el Tribunal "no ha considerat creïbles les al·legacions d'Israel que només du a terme accions militars limitades, assegurant-se de l'evacuació prèvia dels civils i garantint l'ajuda humanitària". "Sospito que Israel respondrà que no hi ha problema i seguirà actuant exactament igual, perquè, a parer seu, res del que ha fet o està fent o farà suposa portar a la pràctica destrucció del poble palestí", afegeix.

En declaracions al diari israelià Haaretz, el professor Eliav Lieblich, expert en dret internacional de la Universitat de Tel-Aviv, creu que la sentència és ambigua: "Alguns diran que l'ordre no deixa altra opció que aturar els combats a Rafah, però també es pot interpretar de manera més limitada, en el sentit que s'hauran d'aturar només quan generin condicions intolerables per als civils de la zona".

Reaccions

Les reaccions no s'han fet esperar. El ministre de Finances d'Israel, l'ultradretà Bezalel Smotrich, ha carregat contra el Tribunal amb la seva habitual retòrica del dret a la defensa: "Els que demanen a Israel que aturi la guerra ens estan demanant que decidim deixar d'existir: Israel no hi està d'acord". L'oficina de Netanyahu ha emès un comunicat en reitera el rebuig a l'acusació de genocidi presentada per Sud-Àfrica i assegura que la seva campanya a Rafah "no portarà a la destrucció de la població civil palestina" i que "continuarà permetent l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza "d'acord a la llei", cosa que tots els organismes internacionals acrediten que no està fent.

L'Autoritat Palestina ha celebrat la decisió i ha dit que representa el consens internacional per aturar la guerra a Gaza. Hamàs ha instat el Consell de Seguretat de l'ONU a fer aplicar la resolució del Tribunal.

La resolució d'aquest divendres és la resposta a la petició de Sud-àfrica de la setmana passada, que demanava als jutges tres mesures: que Israel aturi immediatament la seva operació militar a Gaza i es retiri de Rafah i la resta de la Franja; que Israel prengui totes les mesures necessàries per garantir l'accés a la Franja i la lliure circulació dins del seu territori per als representants de l'ONU, els cooperants i els periodistes; i que Israel informi el Tribunal sobre les mesures que està fent per complir les ordres esmentades.

stats