Turquia

A Turquia, insultar Erdogan surt molt car

La justícia turca va condemnar 872 persones l'any passat per “insults” al president, al govern o a la nació

3 min
Cartells electorals del president, Recep Tayyip Erdogan, en un carrer d'istanbul, en plena campanya electoral.

IstanbulEren les set del matí del 7 d'abril quan la policia va entrar a casa seva: Mahir Akkoyun, un jove dissenyador gràfic, era l'home més buscat del país i la policia l'hi va fer saber. “Em van portar a la comissaria, després cap a la Fiscalia i finalment vaig declarar davant del jutge”, explica a l'ARA. El detingut –ja alliberat– viu a la tranquil·la ciutat d'Izmir, situada a la zona del mar Egeu. A més de crear dissenys de manera professional, aquest jove en la vintena s'entreté fent reivindicacions polítiques gràcies a la seva facilitat per crear eslògans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Gràcies a Erdogan”, diu una de les seves il·lustracions, on es veu el president turc amb la mà al cor en senyal d'agraïment. El disseny es va escampar per les xarxes socials i d'un dia per l'altre va aparèixer estampat, en forma de gomet, sota les etiquetes dels preus més inflats dels supermercats: “¿Aquest producte et sembla car? És gràcies a Erdogan”, s'hi llegia. I gràcies a la frase el Mahir va haver d'anar davant del jutge –sota l'acusació d'insults al president– per explicar-li que ell és innocent. Però en cas que la justícia opini el contrari li podrien caure fins a quatre anys de presó.

La notícia va causar ressò a tot el país i les organitzacions de la societat civil van posar el crit al cel davant d'un esdeveniment que, desgraciadament, és força comú a la Turquia d'avui. Tal com van declarar a la premsa local, la seva detenció és una intimidació contra tota l'oposició, pocs dies abans d'unes eleccions que se celebraran aquest diumenge 14 de maig, i un missatge que prové de palau: prohibit parlar de la inflació i els preus dels aliments. Perquè, avui dia, parlar d'economia en clau opositora és un dels temes que l'actual govern vol evitar i la pedra angular de cara a les eleccions. Fer-ho pot ser considerat un insult.

L'advocat Ozgur Urfa, especialista en la matèria i defensor de diversos acusats d'insultar el president, explica a l'ARA els milers de casos que hi ha actius i l'absurditat de la majoria d'ells. Només un exemple: “Mentre exercia la defensa judicial d'un acusat també em van acusar a mi de fer-ho”, explica. Per això sentència que el seu cas “demostra que la llei i la justícia a Turquia han desaparegut”.

El cartell de Mahir Akkoyun amb missatges sobre l'encariment de la vida "gràcies a Erdogan".

Milers de casos

Durant el 2022 el ministeri de Justícia de Turquia va obrir un procés judicial gairebé cada hora contra aquell qui s'atrevís a criticar el president del país, el govern que lidera o la nació que representa. Van ser 7.712 les persones assenyalades per la justícia i 7.600 els casos oberts només durant l'any passat. Una bona feinada que se'ls gira als jutges turcs gràcies a un Codi Penal que afirma que "tota persona que insulti el president de la República serà condemnada a una pena de presó d'un a quatre anys". D'altra banda, també hi ha condemnes per insultar la "nació turca, la República o els òrgans i institucions de l'Estat". I gràcies al Codi l'any passat van passar pels jutjats un total de 16.753 persones, una xifra que prové també d'altres processos oberts en anys anteriors.

Quan el Mahir va veure els seus dissenys estampats als supermercats no va tenir por. Però sabia que en algun moment les forces policials trucarien a la seva porta. “M'agrada que la gent abraci i difongui aquests dissenys i el missatge. He aconseguit el que volia”, explica. De fet, el mateix líder de l'oposició i presidenciable, Kemal Kiliçdaroglu, ha utilitzat l'eslògan del jove dissenyador per reflectir l'augment de preus desmesurat als supermercats.

Perquè mentre l'actual govern fa campanya electoral fent gala de les majestuoses construccions, la de l'oposició centra el seu missatge en la part econòmica i ja ha dit que sota el seu hipotètic mandat eliminaran el delicte d'insults. Segons han dit en diverses ocasions, el delicte busca exercir una persecució a l'oposició política. Fins a 872 persones van ser sentenciades l'any passat per “insultar” el president, un verb ambigu per a Erdogan.

stats