Terrorisme

Turquia assegura haver matat el nou líder de l'Estat Islàmic

Així ho ha anunciat el president del país, Recep Tayyip Erdogan

ARA
2 min
TURKEY-ELECTION/ERDOGAN

BarcelonaEls serveis secrets turcs han matat a Síria el líder del grup terrorista Estat Islàmic, Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi. Així ho ha anunciat el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, aquest diumenge en una entrevista que ha donat a la televisió pública TRT. "El MIT [els serveis secrets turcs] ha fet un seguiment durant molt de temps del líder de l'Estat Islàmic, Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi. Ahir aquesta persona va ser neutralitzada a Síria", ha assegurat. Al-Qurashi era líder de l'Estat Islàmic des del passat 30 de novembre i era el quart que tenia l'organització terrorista des que va proclamar el seu califat el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'operació dels serveis secrets turcs s'hauria dut a terme a la una de la matinada de diumenge a prop de la localitat de Jindires, situada al nord de Síria i a només set quilòmetres de la frontera turca. Les forces turques haurien envoltat la casa on era el líder de l'Estat Islàmic, que s'hauria negat a rendir-se. Al veure's atrapat, Al-Qurashi s'hauria adherit explosius al cos i hauria acabat ell mateix amb la seva vida.

"La nostra lluita contra les organitzacions terroristes continua, sense distincions. En la nostra època, el MIT s'ha convertit en una organització de lluita internacional", ha destacat el president turc, que està en plena campanya electoral. El 14 de maig se celebren eleccions presidencials a Turquia, les més renyides dels últims vint anys. Per tant, a Erdogan li interessa fer un anunci així.

Al-Qurashi era líder de l'Estat Islàmic des del passat novembre, quan el grup terrorista va anunciar la mort del seu predecessor. El fundador, Abu Bakr al-Baghdadi, va ser abatut per forces nord-americanes el 2019. El febrer de l'any passat els Estats Units van matar també a qui s'havia erigit en nou líder de l'organització terrorista, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, en una operació a Síria.

L'Estat Islàmic va arribar a controlar un terç del territori de Síria i l'Iraq el 2014 i va protagonitzar atemptats terroristes arreu del món. En l'actualitat només té presència en zones molt reduïdes.

En una base militar controlada per Turquia

L'Observatori Sirià de Drets Humans ha confirmat aquest dilluns la mort d'Abu al-Hussein a l'Husseini al-Qurashi i ha dit que va morir en una base de la milícia proturca Yaish al-Xarquia a l'àrea de Jindires, al nord de Síria, quan un míssil hi va impactar dissabte passat. El líder terrorista es trobava en una base que pertanyia a Yaish al-Xarquia, organització que té el suport d'Ankara, segons l'ONG.

"Fonts de l'Observatori assenyalen que es van veure caces turcs sobrevolant la zona en el moment de l'atac, enmig de preparacions militars de les forces turques i les seves faccions aliades, amb el tancament de les carreteres que condueixen a la posició atacada", diu la nota de l'organització.

stats